Eshet a napelemek ára
Eshet a napelemek ára

Kína felügyeli a napelemek fő nyersanyagát, a szilíciumgyártást, mely eddig hiánycikk volt, de most duplázza, majd négyszerezi a kapacitást, ami áresést és eddig nem látott napelemvolument eredményezhet.

A napelemtechnika fejlődésének köszönhetően a napelemek gyártási ára és maguk a napelemek ára páratlan mértékben csökkent. Egészen 2021-2022-ig mikor minimális emelkedés kezdődött, a nyersanyaghiány, az energiaár emelkedése és az akadozó ellátási láncok miatt. Ám Kína nagyban játszik, és duplázza az elengedhetetlen lítium gyártását, ami minden bizonnyal hatással lesz a napelemek árára is.

A szilícium gyártása nem tudott lépést tartani a kereslettel, mert a szilícium gyártása tőkeigényes befektetés, így ezen a területen lassabban lehet előre mozdulni. Ám a gyors hiány miatt, tavaly négyszeresére emelkedett a szilícium ára, így a hatalmas befektetés ellenére is jó üzlet lett szilícium gyárat alapítani.

Duplázódás a szilíciumtermelésben

2021 végén 530 ezer tonnás gyártókapacitás működött Kínában, ami az idén 1,2 millió tonnára bővül (egy duplázódás), majd jövőre 2,5 millió tonnára (még egy duplázódás), 2024-ben pedig 4 millió tonnára emelkedik (egy harmadik majdnem duplázódás).

Egy wattnyi napelemhez ma körülbelül 2,7 gramm szilíciumra van szükség, így könnyen kiszámolható, hogy ez mennyi napelem legyártását teszi lehetővé:

  • az 530 ezer tonna 200 GW-ot
  • az 1,2 millió tonna 440 GW-ot
  • a 2,5 millió tonna 930 GW-ot
  • a 4 millió tonna 1500 GW-ot

Viszonyítási pontként tegyük hozzá, hogy tavaly körülbelül 180 GW napelemes kapacitás épült a világban, idén várhatóan 240-260 GW között lesz a bővülés. Így a teljes beépített kapacitás valahol 1200 GW körül fog alakulni decemberben Persze egy gyár sem üzemel 100%-on és Kínán kívül is van szilíciumgyártás. De a fenti számok adhatnak némi támpontot a jövő potenciálját illetően.

Elhagytuk a kis pályát – Terrawatt-ban mérhető a napelem telepítés

2004-ben érte el a globális napelem telepítés a gigawattos nagyságrendet, de most minden jel arra mutat, hogy néhány éven belül a terrawattos határt is meglépjük, ami 20 év alatt ezerszeres növekedést jelent.

Hogy tisztába legyünk mennyi is 1 terrawatt teljesítmény, ennyi napelem – a megfelelő égövön – annyi villamos energiát képes termelni, ami egész Indiát képes lenne ellátni.

forrás: villanyautosok.hu

search icon