EU: a part menti iparágak egyesítsék erőiket a kék gazdaság és a klímaváltozás terén
EU: a part menti iparágak egyesítsék erőiket a kék gazdaság és a klímaváltozás terén

Az Európai Bizottság ma új tervet indított a tengerparti és óceáni iparágak, azaz a kék gazdaság fenntarthatóságára, és felszólította őket, hogy egyesítsék erőiket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

A kék gazdaság egy növekvő iparág, amelynek forgalma meghaladja a 650 milliárd eurót, és amely közel 5 millió közvetlen munkahelyet biztosít az uniós polgároknak. A terv felvázolja, hogy ez a szektor körforgásos és kevésbé szennyező lesz, hiszen Európa 2050-re el kívánja érni a nettó nulla kibocsátást.

Az óceán egyre fontosabb erőforrás a klímaváltozás elleni küzdelemben. A világ megkötött szén-dioxidjának mintegy negyedét tárolja, és egyre nagyobb erőforrás a tengeri szélerőművek és más tengeri energiák, például az árapály- és hullámenergia számára. Az európai óceánok és part menti környezetek mintegy 48 000 fajnak adnak otthont, és ezek 30%-át az EU biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiája értelmében védeni kell.

A biológiai sokféleség fokozódó védelme és a tengeri megújuló energiák iránti növekvő igény azonban nyomást gyakorol a rendelkezésre álló területre. Ahogy egyre nagyobb óceáni területet használnak, úgy nőnek a feszültségek. A területre nehezedő nyomás már eddig is konfliktusokat okozott a francia halászok és a tengeri szélerőművek között, míg az idegenforgalmi ágazatban attól tartanak, hogy a tengeri energia vizuális szennyezést okoz.

A tengeri szélenergia a következő évtizedekben exponenciálisan fog növekedni a megújuló energiaforrások fejlesztésére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló uniós erőfeszítések részeként. Tavaly az Európai Bizottság elindított egy tengeri megújuló energiára vonatkozó stratégiát, amely a tengeri szélenergia 25-szörösére, 23 gigawattról 2030-ra 60 GW-ra, 2050-re pedig 300 GW-ra növeli a tengeri szélerőművek teljesítményét.

A terv lényeges része a tengeri térrel kapcsolatos konfliktusok kezelése. Az Európai Bizottság a jövőre induló Kék Fórum keretében fog foglalkozni ezzel a kérdéssel, hogy összehozza a kulcsfontosságú szereplőket, és megvizsgálja, hogyan lehet a területet hatékonyan felhasználni. A környezetvédelmi csoportok szerint a kék fórumnak meg kell felelnie a terv azon célkitűzésének is, hogy a kék gazdaságot a fenntarthatóság irányába terelje.

(Euractiv)

(fotó: pexels – bt3)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon