Euronews: Izland május zöld európai országa
Euronews: Izland május zöld európai országa

Az éghajlati és természeti válság egy újfajta versenyhelyzetet alakított ki az európai országok között. Az Euronews minden hónapban kiemeli azokat az európai országokat, amelyek az éghajlat, a természet és a környezet védelmében lépnek fel. Májusban Izland járt elől jó példával.

Izland 130 ezer háztartás fűtését biztosítja, mindeközben Európában itt a legmagasabb a megújuló energiaforrásokból származó energia aránya. Az Eurostat adatai szerint a villamos energiájának több mint 86 százalékát megújuló forrásokból állítja elő, és ennek mintegy 66 százaléka geotermikus erőforrásokból származik.

Az ország az Észak-Amerikai és az Eurázsiai tektonikus lemezek között húzódó Közép-atlanti gerincen fekszik. Ez egy nagyon aktív geotermikus zóna, amely nagyszerű hőforrást biztosít az izlandi otthonok számára. A főváros, Reykjavik rendelkezik a világ egyik legnagyobb távfűtési rendszerével, amely több millió köbméter, geotermikus források által felmelegített vizet pumpál a mintegy 200 ezer lakosnak. Ez a meleg víz nemcsak az otthonokat látja el energiával, hanem Izland legnépszerűbb turisztikai látványosságait is, köztük a híres Kék Lagúnát.

A geotermikus forrásokból származó hő és fény Izland lakosságának élelmezését is segíti. Az üvegházakban, amelyeket ez a megújuló forrás melegen és fényesen tart, egész évben olyan növényeket termesztenek, mint a paradicsom és az uborka. A többi megújuló energia nagy részét az izlandi szárazföld 11 százalékát borító gleccserek által táplált folyók vízenergiájából nyerik. A szélenergiába történő beruházások is egyre nőnek, hozzájárulva ahhoz, hogy az ország egyre nagyobb arányban termel tiszta energiát.

Hogy hogyan vált Izland a geotermikus energia világelső országává és milyen további projekteket terveznek még, megtudható az Euronews Green cikkéből.

search icon