Ez a német város jó példa a fenntartható fejlődésre
Ez a német város jó példa a fenntartható fejlődésre

Németország délnyugati részén, a sváb Alpok és a sűrűn erdős Schönbuch természetvédelmi park között fekszik Tübingen. A takarékosságáról híres német régióban fekvő Tübingen a zöld politikájáról ismert, itt a a veganizmus és a környezetbarát attitűd alapvetőnek számít.

A város egyik különlegessége, hogy szinte tökéletes állapotban fennmaradt óváros köré épült, macskaköves sikátorokkal, régi faházakkal és kisebb csatornákkal. Míg a legtöbb német város történelmi központja elpusztult a második világháború alatt, Tübingenre csak egy bomba esett, így jó állapotban fennmaradt. A városközponton keresztül folyik a Neckar folyó, amely egy kis szigetet, a Neckarszigetet létrehozta, amely tavasszal virágba borul, ősszel pedig aranyszínben ragyog.

Tübingenben vannak önkormányzati lakáskezdeményezések, ahol a főzést és az élelmiszervásárlást kollektívan szervezik

 – magyarázta Jenny Bröder, aki 12 éve él Tübingenben.

De nem csak ez jellemzi Tübingen városát. Ez a város ugyanis az innovatív, zöld és alternatív életstílusok létezését is lehetővé teszi. Az itt élő emberek politikailag gyakran aktívak, szociális és ökológiai témák iránti tudatosságot ápolnak, és koncertek, előadások, fesztiválok és partik szervezésével járulnak hozzá a helyi kulturális élethez. Az ezeken a rendezvényeken kínált ételek általában szintén vegánok.

Itt a zöld politikusok már 1979 óta a kerületi tanács tagjai. És mivel a lakosság egyharmada diák, a város egy olyan művelt közösségnek ad otthont, amely tisztában van a környezetvédelmi kérdésekkel. Ez a fiatalos és energikus szellem teszi lehetővé, hogy a fenntarthatóság működőképes legyen.

Tübingenben van egyfajta zöld és boldogságérzet, mondja sok helyi lakos. Sedat Yalcin azután nyitotta meg a városban pékségét, hogy néhány évvel ezelőtt egy csereprogram keretében idejött, majd le is telepedett. Míg Németország főleg a húsételeiről híres, addig Yalcin pékségében gyakorlatilag minden étel vegetáriánus vagy vegán.

Tübingenben ma már folyamatosan újraterveznek és korszerűsítenek, hogy egyre környezetbarátabb legyen a város. A széles és jól kiépített kerékpárutak a magas parkolási díjakkal együtt biciklibaráttá tették a várost. Egy 2022 februárjában elfogadott rendelet kimondta az is, hogy a város központi utcáján többé nem közlekedhetnek autók, azt a buszok és kerékpárok számára tartják fenn.

Bár sokat lehet tanulni Tübingen példájából, talán nehéz megismételni a város győzelmeit, mivel azok egy egyedülállóan támogató társadalmi és politikai környezetből erednek.

(Forrás: bbc.com)

search icon