Ezek a fajok a kihalás széléről tértek vissza

Ezek a fajok a kihalás széléről tértek vissza
Ezek a fajok a kihalás széléről tértek vissza

Akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a globális biológiai sokféleség drámai csökkenése nem csak önmagában hatalmas krízis, hanem lakosság jólétét is fenyegeti. Közvetlen kockázatot jelent a globális élelmezésbiztonságra és a gazdasági tevékenységre nézve is.

A 16. század óta gerincesek százai tűntek el  leginkább emberi ráhatásra, például az élőhelyek elvesztése vagy a túlvadászat miatt. Ezek a veszélyek még mindig jelen vannak: a kétéltűek mintegy 40%-a, a tengeri emlősök 33%-a és a madarak 14%-a bizonytalan jövő elé néz.

Ugyanakkor van néhány figyelemre méltó természetvédelmi siker is. Sőt mi több, az utóbbi időben néhány olyan állatot is felfedeztek, amelyekről azt hitték, hogy kihaltak. Íme öt példa az úgynevezett Lázár fajokra, amelyek látszólag visszatértek a halálból.

  1. Elefántcickány: Mivel utoljára 50 évvel ezelőtt látták a szomáliai elefántcickányt, azt feltételezték, hogy kihalt. Aztán 2020 augusztusában egy kutatócsoport arról számolt be, hogy ezek az apró, furcsa kinézetű lények élnek és virulnak. 
  2. Caledoniscincus: Miután 1872-ben Benjamin Balansa francia botanikus új-kaledóniai francia csendes-óceáni területén egy kb 50 cm hosszú, nagy gyíkot látott, a fogai miatt “terror skink”-nek nevezte el. Azt követően 2003-ig nem látták többé, azóta pedig több kutatás is foglalkozik az élesfogú gyíkkal.
  3.  Kubai patkányvakond: Annak ellenére, hogy a kubai patkányvakond harapása mérgező, nem túl erős és a mozgékony, így nem képes megvédeni magát, vagy elmenekülni a veszély elől. Emiatt könnyű célpont a ragadozók számára illetve az erdőirtás sem kedvez a példányok túlélésének.
  4. Bermudai viharmadár: 1620 óta majdnem 300 év telt el, mire újra észleltek bermudai viharmadár fészket Bermuda keleti részén. Azóta a populáció feltámadt. Az egyébként ásó madár sok természetes élőhelye elpusztult a tengeri erózió és a hurrikán károk miatt.
  5. Ausztrál éjjeli papagáj: Utoljára 1912-ben rögzítettek róla megfigyelést, ezért úgy gondolták, kihalt. Aztán 1990-ben találtak Queensland-ban egy halott példányt. Majd újabb 23 év elteltével egy kutató felfedezett egy élő papagájt is. A pontos helyét titokban tartották, hogy megvédhessék a fajt a kipusztulástól. 

(ecowatch.com)

search icon