Ezek a világ legélhetőbb városai a friss lista szerint

Ezek a világ legélhetőbb városai a friss lista szerint
Ezek a világ legélhetőbb városai a friss lista szerint

Az, hogy az ember a világ mely pontján lakik, jócskán meghatározza a mindennapjait, a lehetőségeit és az életminőségét is. Bár mindenki más és más környezetben érzi jól magát, van, akit a természet nyugalma és csendje tölt fel, más él-hal a metropoliszok nyüzsgéséért, vannak olyan szempontok, amelyek a legtöbbek számára fontosak az általános jó közérzethez, ilyen például a megfelelő közbiztonság, valamint az egészségügyi szolgáltatások és a kulturális tevékenységek elérhetősége.

A városok élhetőségét több intézet is évről évre vizsgálja, az Economist Intelligence Unit (EIU) tavaly a járványhelyzetre való tekintettel nem, idén viszont már ismét elkészítette a városokat rangsoroló jelentését. Az elemzéshez az adatokat 2021. februárban és márciusban gyűjtötték.

A nemzetközi szervezet 140 nagyvárost vizsgált egy harminc pontból álló szempontrendszer alapján, amelyben szerephez jutott az oktatás, a kultúra, az egészségügy, a környezet, az infrastruktúra, illetve a politikai és társadalmi stabilitás is.

Érdekesség, hogy az ilyen összehasonlításokban Ausztria fővárosa, a zöldterületeinek nagyságáról is híres Bécs rendre jól szerepel, az EIU 2018-as és 2019-es listáján is az első helyen végzett, letaszítva onnan az ausztráliai Melbourne-t. Idén viszont az osztrák főváros már nem került be a top tízbe, az egyébként szintén kimagaslóan jónak számító 12. helyre rangsorolták.

A járványkezelési stratégia sokat nyomott a latban, az EIU álláspontja szerint a pandémia miatti korlátozások bizonyos régiók, az európai és a kanadai városok élhetőségét negatívan befolyásolták.

A lista élén – a rangsor készítése során először – az új-zélandi Auckland végzett, ezúttal a TOP10-be csupán két európai város jutott be: Genf és Zürich.

A képzeletbeli dobogóra még a japán Oszaka és az ausztrál Adelaide fért fel. Az ausztrál települések idén kiemelkedően szerepeltek, ugyanis a legjobb tízben még további három helyet kapott a távoli kontinens városai közül.

(Forrás: femina.hu Kép: pixabay.com)

search icon