Ezeket fogod enni 2023-ban, ha trendi vagy
Ezeket fogod enni 2023-ban, ha trendi vagy

Az élelmiszer-trendek minden évben megosztják az ételkedvelőket, de ez amiatt van, mert az étel szenvedélyeket ébreszt. Mindannyian szeretünk néhány dolgot, de 2023 lehet az az év, amikor kipróbálunk néhány új ételt, és újra felfedezünk néhány régi kedvencet is.

A 2023-as étkezési trendeket befolyásoló tényezők közé tartozik az egészségesebb étkezés iránti folyamatos érdeklődés, illetve az éghajlattal és a bolygónkkal kapcsolatos kíméletesebb étrend.

Növényi alapú és gluténmentes tészta

Imádjuk a tésztát, a világjárvány utáni egészségesebb táplálkozás miatt pedig 2023-ban a növényi alapú tészta nagy népszerűségnek örvendhet. Nem igazán új ötlet, de még a tésztakészítők körében is nagy sikert arat. Még akkor is, amikor egyre több tésztarajongó kezdi értékelni a vegetáriánus szószok sokoldalúságát, nagyszerű lehet, ha még az alaptészta is növényi alapú. A cukkinitől és a sárgarépától a karfiolig bármivel helyettesíthető a liszt, sok tészta például rizzsel és csicseriborsóval készül, gluténmentesen. Ez a trend mindenütt nyerő, mert a tészta csodálatos eszköz a még több zöldség elfogyasztására – ez mindig jó dolog, ugye?

Gomba

Ahogy egyre inkább választunk növényi alapú ételeket, a gombák minden változatában továbbra is népszerűek, és különösen a nem vegetáriánusok körében umami ízük és húsos állaguk miatt.

Hínár

Ezt a fajta tengeri moszatot az évek során újra feltalálták alapanyagként és snackként is. A „fenntartható szuperélelmiszer” nagyon sokféle formában alkalmazható – például vegán „halszószban”, vagy ostyák ízesítőjeként. A tanulmányok azt mutatják, hogy a moszat képes felszívni a légköri szén-dioxidot és ezért a moszattenyésztés segíthet az országoknak, amikor együttműködnek a globális felmelegedés elleni küzdelemben.

Datolyák

A datolyafélék sem újdonságok a világban, már az ókori Mezopotámia idejében vannak feljegyzések róluk. Az antioxidánsokban gazdag „természetes cukor” segíti a csontok szilárdságát és a bélrendszer egészségét és úgy tartják, hogy segíti a természetes vajúdást is.

Különleges sók

Természetesen egészségügyi okokból csökkentjük a só fogyasztását, de már nem csak a sima változatot, vagy akár a himalájai rózsaszín sót fogyasztjuk. Az étlapon is egyre népszerűbbé válnak a különböző változatok, mint például a füstölt só, a fekete szarvasgombasó, a kelta só, a matchasó, és még a hawaii és ciprusi fekete láva só is.

Alkoholmentes italok

Az egészségesebb élet a világjárvány után sokak számára az alkoholfogyasztás visszaszorítását jelentette, és az alkoholmentes italok mára már meglehetősen népszerűek lettek. Ami azt jelenti, hogy még a csaposok sem néznek rád furcsán, ha alkoholmentes italt kérsz. Emellett pedig azon dolgoznak, hogy a mocktailek és más, ehhez hasonló italok ízletesek, egyediek és érdekesek legyenek.

Hojicha tea

Ez a gyógynövényekből és koffeinből álló japán zöld tea 2023-ban új trendnek számít. Enyhén pörkölt és édes, jeges tejeskávéban finom ízű.

Étkezés egyedül

Az öngondoskodás és az önkényeztetés, amelyek a járvány idején megélt elszigetelődésünk melléktermékei, azt eredményezték, hogy az remekül megtanultunk egyedüli étkezni. Az egyedül étkezés ma már örömteli dolog, és világszerte számos étterem dolgozik az önálló étkezési élmény javításán.

Ételért utazni

Miközben mindannyian arra törekszünk, hogy újra felfedezzünk idegen országokat, az új konyhák felfedezésének vagy a korábban már kipróbált konyhákhoz való visszatérés lesz az egyik fő tényező, amely meghatározza majd az úti célunkat.

Édes és sós is

Indiában például mindig is ismerték az édes-sós kombinációt, de a világ többi része most fedezi fel, hogy ezek az ízek milyen jól passzolnak egymáshoz. Íme egy meglepetés hozzávaló a nyugati ételekhez: chaat masala!

(forrás: femina.in)

search icon