Fel kell gyorsítani az energiahatékonysági beruházásokat
Fel kell gyorsítani az energiahatékonysági beruházásokat

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 8. Éves Globális Energiahatékonysági Konferenciáját 2023-ban Versailles-ban a Schneider Electric-kel szervezte meg, ami egy francia multinacionális cég, amely világelső az áramgazdálkodási termékek gyártásában.  Az IEA jelentése szerint – Energy Efficiency: The Decade for Action – a tavalyi 2,2 százalékról 2030-ra 4 százalék fölé kellene emelni az energiahatékonyság növelésének ütemét az energiaellátás biztonsága érdekében. 

Az IEA kiemelte, hogy amennyiben sikerülne az energiahatékonyság növelésének ütemét a tavalyi 2,2 százalékról 2030-ra 4 százalék fölé emelni, azzal számottevő mértékben csökkenthetnénk az üvegházhatású gázok kibocsátását, több millió új munkahely jöhetne létre. A jelentés szerint, ha sikerülne elérni a kitűzött célt, akkor a globális energiaigény éves szinten a jelenlegi energiafogyasztás és károsanyag-kibocsátás közel egyharmadával csökkenhetne 2030-ra. A jelentéséből az is kiderül, hogy ahhoz, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést a Párizsi Klímaegyezményben megfogalmazott 1,5 °C-os szint alatt tartsuk, nagy szükség van arra, hogy az évtized végére növelni tudjuk az energiafelhasználásunk hatékonyságát.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint:

Most még nagyobb sebességre kell kapcsolnunk, és az évtized végére meg kell dupláznunk az energiahatékonyság terén elért eredményeket. Úgy vélem, hogy ez a globális konferencia, megadhatja a lendületet a törekvések és a cselekvés felgyorsításához.

Az elmúlt évben mintegy 600 milliárd dollárt költöttek világszerte energiahatékonysági beruházásokra, idén pedig ez az összeg várhatóan eléri a 624 milliárd dollárt. Az IEA jelentése szerint a 4 százalékos szint elérése érdekében a már létező kormányzati programokat még gyorsabban kell végrehajtani, illetve fel kell gyorsítani a rendelkezésre álló, a hatékony energiafelhasználást támogató technológiák bevezetését. Lényegesen több anyagi forrást kellene fordítani erre a célra, a 4 százalékos szint eléréséhez az évtized végén már évente mintegy 1800 milliárd dollárt.

Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnöke hozzá tette:

Az energiafogyasztás optimalizálásának prioritást kell élveznie az éghajlatváltozás és az energiaválság kezelésében. A jó hír, hogy minden szükséges eszközünk megvan ehhez. Amivel viszont nem rendelkezünk, az az idő: egyszerűen nem vesztegethetünk el több időt a villamos áram használatára történő átállásban és a digitális energiahatékonysági technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázásában.

(Forrás: technokrata)

search icon