Felgyorsul a kelet-antarktiszi gleccser olvadása a meleg tengervíz miatt
Felgyorsul a kelet-antarktiszi gleccser olvadása a meleg tengervíz miatt

Az Antarktisz távoli részén található Denman-gleccser instabillá válhat, ami az előrejelzettnél nagyobb mértékű tengerszint-emelkedéshez járulhat hozzá. Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség kutatói szerint az Antarktisz keleti részén található Denman jégtakaró évente 70,8 milliárd tonnát veszít tömegéből, a meleg tengervíz beáramlásának köszönhetően.

A CSIRO kutatói, Esmee van Wijk vezető tudós vezetésével elmondták, hogy megfigyeléseik arra utalnak, hogy a Denman-gleccsert potenciálisan a visszahúzódás veszélye fenyegeti. A távoli Kelet-Antarktiszon található gleccser a Föld legmélyebb szárazföldi kanyonjának tetején helyezkedik el. A gleccser elolvadása 1,5 méteres tengerszint-emelkedést okozna.

Az Antarktiszról az óceánba áramló jég az, ami megemeli a tengerszintet

– mondta Stephen Rintoul, a CSIRO munkatársa és a tanulmány egyik szerzője

Az ausztrál tudósok profilozó úszómérésekkel mutatták ki, hogy mennyi meleg víz jutott el a gleccser alatt húzódó mély vályúba. A kutatók műszere 2020 decemberétől négy hónapon át ötnaponta gyűjtött megfigyeléseket. Ezekből az adatokból készítettek becslést arról, hogy a meleg víz milyen gyorsan olvasztja a jégtakarót.

A gleccser olvadása nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, azonban Rintoul szerint a Denman alatti lejtő potenciálisan instabillá teszi azt, és a visszafordíthatatlan visszahúzódás veszélyének teszi ki. Elmondta, hogy az adatok hozzájárulnak ahhoz az egyre bővülő tudományos munkához, amely szerint a Kelet-Antarktisz később jobban hozzájárulhat a tengerszint emelkedéséhez, mint gondoltuk volna.

A tudósok csak azt a tömegmennyiséget számították ki, amelyet a jégtömb évente elveszít. Más, nemrégiben végzett kutatások szerint a hóesést is figyelembe véve a Denman 1979 és 2017 között még mindig mintegy 268 milliárd tonna jeget veszített, évente mintegy 7 milliárd tonnát.

Nemrégiben azonban azzal azt a megállapítást tették a tudósok, hogy néhány helyen a viszonylag melegebb tengervíz is elérheti a kelet-antarktiszi jégtakarót. A tanulmány megerősíti, hogy az egyik ilyen hatás a Denman-gleccsernél is megfigyelhető. A gleccser a Kelet-Antarktisz egy nagyon távoli régiójában található, amely korábban igen nehezen volt csak megközelíthető, ezért fontos eredmény, hogy most közvetlen megfigyelések érkeznek ebből a régióból.

(forrás: www.theguardian.com)

search icon