Veszélybe kerülhet Európa vízellátása, ha eltűnnek a svájci gleccserek
Veszélybe kerülhet Európa vízellátása, ha eltűnnek a svájci gleccserek

A felmelegedés miatt egyre zsugorodnak az Alpok gleccserei. Ahogy nemrég írtuk, Németország tíz éven belül mind az öt gleccserét elveszítheti, de másutt sem túl fényes a helyzet. Svájc gleccserei kevesebb mint száz év alatt térfogatuk több mint felét elvesztették, és az idei hosszú, forró nyár még jobban felgyorsította az olvadást.

A gleccserek a turizmus miatt rendkívül fontosak: síközpontokat tartanak fenn, nyáron hegymászókat és túrázókat vonzanak, így a környező területek számára létül gazdasági szempontból is lényeges. Valóban elengedhetetlen szerepük azonban nem ebben, hanem a vízellátásban van.

A gleccsereket gyakran Európa víztornyaként emlegetik. A téli havat tárolják, majd a nyár folyamán fokozatosan engedik ki, és így biztosítják Európa folyóinak vízellátását, ezen keresztül pedig a lakosság ellátásától, a mezőgazdaságon keresztül az atomerőművek hűtéséig szinte mindent.

A gleccserek azonban eltűnőben vannak. A Tsanfleuron és a Scex Rouge például nemrég szétváltak, és évezredek óta nem látott területet hoztak felszínre. A helyi drótkötélpályáz működtető cég vezetője, Bernhard Tschannen a BBC-nek arról beszélt, hogy egészen a közelmúltig kilométereken át sétálhattak a turisták az érintetlen kék gleccseren, ma viszont a jeget szikla, sár és tócsák törik fel, a változás pedig drámai.

Mint írják, a tudósok évek óta figyelik az alpesi gleccserek zsugorodását. A zürichi Szövetségi Technológiai Intézet és a svájci Szövetségi Tájvédelmi Hivatal közös tanulmányában összehasonlították a gleccserekről az 1930-as években készült topográfiai felvételeket az elmúlt 10 év felvételeivel. Az eredmények összhangban vannak azokkal a régóta fennálló bizonyítékokkal, amelyek szerint Európa gleccserei zsugorodnak, és hogy a jégveszteség és a globális felmelegedés között közvetlen kapcsolat van.

Samuel Nussbaumer, a Gleccserfigyelő Világszolgálat munkatársa szerint a folyamat folytatódni fog. Az előrejelzések szerint az évszázad végére már csak a magasan fekvő hegyekben marad jég. Mint mondja, „3500 méter felett még 100 év múlva is lesz némi jég. Ha viszont ez a jég eltűnik, nem lesz többé víz.” (BBC)

search icon