Még idén eltűnhet egy gleccser Németországban
Még idén eltűnhet egy gleccser Németországban

A maradék négy pedig 10 éven belül követheti társukat. Az ország mind az öt gleccsere Bajorországban, az Alpokban található, a kutatók pedig mindegyikük esetében jelentős mértékű visszahúzódást figyeltek meg.

A várhatóan idény nyáron végleg eltűnik majd a Schneeferner, mely az Alpok egyik legészakibb gleccsere. A Zugspitze csúcsától délre kialakult jégfolyam állapota rendkívül rossz, már alig van rajta jég – írja a hvg.hu a Spiegel cikke alapján.

Christoph Mayer kutató szerint az olvadás idén körülbelül 50%-al erősebb lehet, mint általában. Az események felgyorsulásában kulcsszerepet játszott az idei nyár, melyhez hasonlóan forró évszak a 60-as évek óta nem volt az Alpokban.

A Perito Moreno-gleccser Patagóniában

Mayer ugyanakkor azt is kiemeli, hogy az intenzív olvadásról nemcsak a kevés csapadékkal járó tél és a száraz, forró nyár tehet, hanem a tavasszal érkezett szaharai por is, amely belepte a gleccsereket. Mint írják, a por sötét színe miatt nem verte vissza a napsugarakat, hanem elnyelte azok hőjét, erősebben melegítve az alatta található jégréteget.

search icon