Fellélegezhetnek a hódok Angliában

Fellélegezhetnek a hódok Angliában
Fellélegezhetnek a hódok Angliában

Egy új törvény új jogi védelmet biztosít a vadon élő eurázsiai hódok számára Angliában, és meghatározza a faj ellenőrzését és kezelését az ország egész területén történő visszatelepítésük során.

A jogszabály értelmében bűncselekménynek minősül majd a hódok szándékos befogása, megölése, zavarása vagy megsebesítése, illetve szaporodóhelyeik vagy pihenőhelyeik megrongálása – a megfelelő engedély birtoklása nélkül. A jogszabály a tervek szerint ősszel lép hatályba.

A Wildlife Trusts szerint a hódok kritikus szerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban Nagy-Britanniában, mivel jelenlétük többszörösen bizonyítottan virágzó vizes élőhelyi ökoszisztémákat hoz létre, amelyek nagymértékben növelik a biológiai sokféleséget, megkötik a szenet és lassítják a víz lefolyását, megakadályozva az áradásokat.

A jogszabály annak ellenére született meg, hogy az Országos Gazdaszövetség (National Farmers’ Union) – amely nagy befolyással bír a vidéki földhasználatra – ellenezte a hódpopulációk jövőbeli kezelését.

Richard Bramley, az NFU környezetvédelmi fórumának elnöke csütörtökön – még mielőtt a kormány bejelentette volna a késedelmes jogszabály-frissítést – a következőket nyilatkozta az Independentnek: „Az NFU-t aggasztják a hódok lehetséges hatásai a mezőgazdasági területekre: aláássák a folyópartokat, károsítják a fákat, akadályozzák a mezőgazdasági területek vízelvezetését, és árvízhez vezetnek az alacsonyan fekvő területeken„.

Tony Juniper, a Natural England elnöke azonban elmondta: „Ez egy jelentős pillanat a hódok helyreállítása szempontjából, akik fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák megfelelő működésében, mivel gátak építésével és komplex vizes élőhelyek létrehozásával segítik a víz tárolását és lassítását, ami viszont csökkentheti az áradások és a szárazságok hatását, és ezáltal segíthet az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban. Ezek a vizes élőhelyek emellett szén-dioxidot is megkötnek, és számos más faj helyreállítását is segítik.”

Hozzátette: „Szorosan együttműködünk a földtulajdonosokkal, környezetvédőkkel és más érdekelt felekkel, hogy gyakorlati útmutatást dolgozzunk ki annak érdekében, hogy ezek a csodálatos állatok megfelelő élőhelyeken, az emberek mellett boldogulhassanak.”

Forrás (independent)

search icon