Felmérhetetlenül magas anyagi károkhoz vezetnek a vízhez kapcsolódó katasztrófák
Felmérhetetlenül magas anyagi károkhoz vezetnek a vízhez kapcsolódó katasztrófák

A világszerte súlyosbodó aszályok, viharok és az özönvízszerű esőzések, valamint árvizek nyomán 2050-ig 5,6 billió dollárnyi veszteséget szenvedhet el a világgazdaság, a GHD nevű mérnöki és környezetvédelmi tanácsadó cég által készített jelentés szerint.

A brüsszeli székhelyű Centre for Research on the Epidemiology of Disasters szervezet által vezetett Emergency Events Database (Vészhelyzeti Események Adatbázisa) tavalyi adatai szerint a szélsőséges aszályok, áradások és viharok több mint 224 milliárd dolláros globális veszteséget okoztak, ez a szám azonban eltörpül ahhoz képest, ami a következő évtizedekben várható.

A víz – ha túl sok vagy túl kevés van belőle – a legpusztítóbb erő lehet, amit egy közösség megtapasztalhat.

– mondta Don Holland, a GHD egyik programvezetője

A GHD hét, különböző gazdasági és éghajlati viszonyokkal rendelkező ország, az Egyesült Államok, Kína, Kanada, az Egyesült Királyság, a Fülöp-szigetek, az Egyesült Arab Emírségek és Ausztrália vízkockázatait értékelte. A kutatók a biztosítási adatok és a szélsőséges események különböző ágazatokra gyakorolt hatásáról szóló tudományos munkák áttekintésével becsülte meg az országok által elszenvedett veszteségek várható nagyságát az azonnali költségek, valamint a teljes gazdaságra gyakorolt veszteségek tekintetében.

Várhatóan a legnagyobb károk az Egyesült Államokban következnek majd be, ahol 2050-ig akár a 3,7 billió dolláros értéket is elérhetik, miközben a bruttó hazai termék addig minden évben körülbelül 0,5%-kal csökken a szélsőséges események miatt. A második helyezett Kína lett, melynek gazdasága az évszázad közepére mintegy 1,1 billió dolláros kumulatív veszteséggel kell hogy szembe nézzen.

A legjelentősebb károkra az üzleti és ipari ágazatokban lehet számítani, de a mezőgazdaság 332 milliárd dollárnyira becsült vesztesége is igen jelentősnek mondható. Szintén komoly kihívásokkal néz majd szembe a kiskereskedelem, a bankszektor és az energiaágazat is. (Reuters)

search icon