Fenntartható lesz a magyar szuperbank – Podcast-ajánló
Fenntartható lesz a magyar szuperbank – Podcast-ajánló

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ globális együttműködéshez, a Felelős Banki Irányelvekhez. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatósághoz. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető vendége Szege György, a Magyar Bankholding ESG és Fenntarthatósági területének vezetője volt, akivel az óriásbank fenntarthatósági stratégiájáról beszélgettek.

A pénzügyi szektor fenntarthatósági törekvései között gyakran lehet marketing célú fejlesztéseket és valójában nyomon követhetetlen vállalásokat látni. Ritka az olyan kezdeményezés, amelynek mérhető, rövid távon is érzékelhető eredménye lehet. A Magyar Bankholding, új nevén az MHB Bank él a tagbankok fúziójában rejlő lehetőségekkel, hogy egy komplex fenntarthatósági stratégiával, rövid és közép távú vállalásokkal haladjon a zöldülés felé.

Fontos mérföldkő volt ebben a folyamatban a csatlakozás az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Felelős Banki Irányelveihez. A célok között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozatos visszaszorítása és a pénzügyi integráció is. A csatlakozó pénzintézetek vállalják, hogy megfelelnek az ESG stratégiáikban tett vállalásoknak, és üzleti tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra. Az MBH Bank tervei között szerepel, hogy minél nagyobb arányban használjon zöld energiát, elérje a teljes karbonsemlegességet, és a hitelkérelmek elbírálása során is nagyobb hangsúlyt helyez az ESG kockázati szempontokra.

Az óriásbank egyébként az egykori Budapest Bank, az MKB Bank, valamint a Takarékban fúziójából jön létre. Az előbbi két szereplő összeolvadása már megtörtént, a Takarékbank 2023 május 1-jén csatlakozik hozzájuk. Alighanem ezt követően még egységesebb zöld stratégiát folytathatnak majd a felek. (fintech.hu)

search icon