Ferenc pápa azt üzeni a fiataloknak, hogy a környezet érdekében egyenek kevesebb húst

Ferenc pápa azt üzeni a fiataloknak, hogy a környezet érdekében egyenek kevesebb húst
Ferenc pápa azt üzeni a fiataloknak, hogy a környezet érdekében egyenek kevesebb húst

Ferenc pápa egy európai ifjúsági konferencián a tömegekhez szólva kijelentette, hogy a világ egyes részein bölcs dolog lenne kevesebb húst fogyasztani.

A Prágában jelenleg zajló esemény lehetőséget kínált a pápának, hogy megvitassa azokat a kérdéseket, amelyek szerinte a jövő nemzedékeit érintik. A háborúk hiábavalóságát és a női vezetés fontosságát érintve, végül a húsfogyasztásra tért rá. A húsról mint luxusról és mint környezeti problémáról szólva arra kérte fiatal hallgatóságát, hogy válasszák a „méltóság és a józanság” életét.

Sürgősen csökkenteni kell nemcsak a fosszilis tüzelőanyagok, hanem sok felesleges dolog fogyasztását is” – mondta Ferenc pápa. „A világ bizonyos területein az is helyénvaló lenne, ha kevesebb húst fogyasztanánk: ez is hozzájárulhat a környezet megmentéséhez„.

Ferenc pápa Argentínában született, ahol az emberek a legtöbb húst fogyasztják egész Dél-Amerikában, becslések szerint évente 109 kilogrammot fejenként. Az ország az egyik legnagyobb marhahústermelő a világon, 2020-ban 3 230 000 tonna marhahúst állítottak elő.

Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás tekintetében is az argentinok állnak az élen. Az ország húspártolói ezt a kulturális örökségük részének tekintik. De az idők változnak, hiszen az argentin marhahúsipar is megszenvedte a világjárványt. Az országos jövedelemcsökkenés hozzájárult ahhoz, hogy a marhahúsfogyasztás minden idők legalacsonyabb szintjére süllyedt.

A 2020-as év végére a lakosság 12 százaléka vallotta magát vegánnak vagy vegetáriánusnak. További 12 százalék a flexitáriánus jelzőt csatolta étkezési szokásaihoz, ami azt jelenti, hogy az argentinok közel negyede vagy kerüli, vagy csökkentette a hús fogyasztását az étrendjében.

Forrás (planbasednews.org)

search icon