Fokozzák az olajkitermelést az OPEC országai
Fokozzák az olajkitermelést az OPEC országai

Félnek a recessziótól, ezért előre menekülnek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) országai és szövetségeseik. Szeptembertől napi plusz 100 ezer hordó kőolaj kitermelésére tettek vállalást.

Az Euronews cikke szerint a kőolaj ára hónapok óta emelkedik, mivel az orosz olajra kivetett nyugati szankciók szűkítették a globális kínálatot. A magas árak hatalmas profitot termeltek a világ vezető olajtársaságainak, néhol rekordnyereséget könyveltek el. Néhány országban épp ezért már különadókkal sújtották a szektort.

Bár a február végén kezdődő háborút követően rekordra, 139 dollárra emelkedett a Brent nyersolaj ára, azóta 100 dollár körüli szintre esett vissza. A kereskedők viszont jelenleg attól tartanak, hogy a világszerte érezhető recesszió csökkenteni fogja a keresletet.

Éghajlati szempontból persze a legjobb valóban a csökkentett fogyasztás lenne, de a globális készletek alacsony szintje is ezt indokolná. Mint írják, a párizsi központú Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó 38 ország olajkészletei már több mint 30 éve alacsony szinten vannak, az OPEC közlése szerint pedig a globális kínálat 2023 után képtelen lesz kielégíteni a keresletet. A kritikusan alacsony készletek elsősorban a fejlődő gazdaságokat sodorhatják veszélybe a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) júliusi jelentése szerint. (CNN/Euronews)

search icon