Galapagos visszavadítása modell lehet más térségek számára is
Galapagos visszavadítása modell lehet más térségek számára is

A Re:wild nevű új kezdeményezés a Galapagos szigeteken élő élővilág megmentésére és újravadítására jött lére, amelynek Leonardo DiCaprio, színész az egyik alapító tagja, aki 43 millió dollárt adományozott a szervezet számára.

A távoli csendes-óceáni szigetek egyedülálló őshonos élővilága kulcsszerepet játszott Charles Darwin természetes szelekcióról szóló elméletében, de a szigetek ökoszisztémájának tagjai közül sokan válságban vannak. Az ember által behurcolt patkányok és más invazív fajok megtizedelték a madár- és hüllőpopulációkat, az ipari halászat károsította a sérülékeny környezetet, a klímaválság és az újonnan megjelenő betegségek pedig hosszú távon veszélyeztetik a helyreállítást.

A Re:wild programban célul tűzték ki a helyi nemzeti park szakemberi a helyben kihalt fajok visszatelepítését és a vadon élő állatpopulációk újratelepítését, hogy visszaállítsák a működőképes és rugalmas ökoszisztémákat, amelyek lehetővé teszik az emberi integráció bizonyos szintjét is. A Galápagos-szigeteken végzett munka egy olyan újraerdősítési program kezdete lehet, amelyet a szakemberek reményei szerint Latin-Amerika összes csendes-óceáni szigetcsoportjára ki fognak terjeszteni.

A forrásokból finanszírozni tervezik a Floreana-szigeten folyó helyreállítási munkálatokat, ahol 54 veszélyeztetett faj él, és ahol 13, helyben kihalt fajt fognak visszatelepíteni, köztük a floreanai gúnyamadarat és a rózsaszín leguánokat.Emellett a szigetek tengeri erőforrásainak védelmét szolgáló intézkedések megerősítésén dolgoznak, hogy fellendítsék az ökoturizmust, amely a gazdaság kritikus eleme.

Nagyon sok faj számára fogy az idő, különösen a szigeteken, ahol a kis populációk sebezhetőek és veszélyeztetettek. A galápagosi rózsaszín leguánok, a floreanai gúnyamadarak és más vadon élő állatok hamarosan örökre elveszhetnek, ha nem teszünk ellene. Tudjuk, hogyan lehet megelőzni ezeket a kihalásokat és helyreállítani a működőképes és virágzó ökoszisztémákat – már megtettük -, de meg kell ismételni ezeket a sikereket, újítani kell, és ki kell terjeszteni más területekre is. Katalizáló beruházásokra van szükségünk, (..) hogy megismételjük sikereinket a Galápagos-szigeteken és máshol.

nyilatkozta Dr. Paula Castano vadállatorvos és a szigetek helyreállítására specializálódott szakember

(Independent)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon