Generon by Terrán

Esztétikum és funkcionalitás találkozása – Naprakész otthon napelemes tetőcseréppel

A fokozódó klímaválság évében különösen fontos, hogy milyen termékekkel vesszük körül magunkat, milyen technológiákkal építkezünk. A tetőcserép és házunk energiaellátásának kiválasztásánál nem csak arról döntünk, hogyan védekezünk az időjárás viszontagságaival szemben, és mivel varázsolunk kellemes hőmérsékletet otthonunkba. Tóth Szabolccsal, a Generon napelemes tetőcserepet is gyártó Terrán tetőcserép regionális marketing igazgatójával beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik cég? 

A jövő világképét minden egyes újonnan épülő vagy felújított épület meghatározza, mivel ezek nagy hatással vannak a környezetre, így az egyének és a vállalatok felelőssége is kiemelten fontossá válik. Számunkra elsődleges a családok és értékeik védelme, a fenntartható működés, ezért hosszú távon is megbízható minőséget kívánunk nyújtani ügyfeleink igényeinek megfelelően. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy folyamatosan fejlesszük termékeinket, modern, innovatív, esztétikus és biztonságos megoldásokat kínáljunk vásárlóink számára, valamint a széles portfólió kialakításával sokak számára szeretnénk elérhetővé tenni a tartós, ellenálló tetőcserepeket.

Mit jelent pontosan, hogy egy tetőcserép napelemes?

A napcellákat speciális módon integráljuk az egyes tetőcserepekre, olyan formán, hogy azok felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos cserepekével. Mindezt úgy, hogy a tető eredeti védelmi funkciója a teljes tetőfelületen tökéletesen biztosított.

A tetőcserepek új generációja így a megszokott szerepeken túl még egy funkciót képes betölteni: energiát termel az otthon lakói számára, ráadásul kompromisszumok, lemondások nélkül. A Terrán Generon hatékonyságban és teljesítményben is felveszi a harcot a klasszikus, nagytáblás szolár panelekkel, ráadásul az általa kínált esztétikai élmény is sokkal nagyobb. A betoncserépbe integrált napcelláknak köszönhetően nincs felesleges tetőáttörés, a termék prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára, növeli annak értékét. Ennélfogva az otthon illeszkedik egy modern utcaképhez vagy éppen kitűnik a többi ház közül. A magas minőség által nyújtott életérzés egy emberöltőn keresztül elkíséri tulajdonosát.

Mennyiben kompatibilis a Generon más tetőcserepekkel?

A terméket úgy fejlesztettük ki, hogy azok számára, akiknél most aktuális a tetőépítés vagy -csere, de későbbre tervezik Terrán Generon beszerzését, Zenit vagy Rundo termékcsaládunk elemei tökéletes választást jelentsenek. Ezeknek a cserepeknek a mérete és formája ugyanis tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcserép paneleihez, legyen szó akár újépítésű vagy felújításra váró tetőről. Mivel a Zenit és Rundo cserepek helyére a szükséges számban egyszerűen behelyezhetőek a Generon modulok, később nem kell az egész tetőt lecserélni. A Generon tökéletesen belesimul a tető síkjába, első ránézésre annyi különbség látható csupán, hogy megcsillan rajta a napfény.

Azok, akik csak most tervezgetik leendő álomházukat, fontos tudni, hogy 2021-től az építési engedélyek kiadását zöldenergia használatához kötik majd, egészen pontosan legalább 25%-ban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiát kell alkalmazni. A megújuló energiaforrások közül pedig a napelem a legjobban elérhető, használata a legkönnyebben beilleszthető a családi háztartásokba.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Napelemes tetőcserepünk már az induláskor nagy sikert aratott szakmai körökben is, számos díjat nyert itthon és külföldön egyaránt. Nem egészen két év alatt elérkeztünk arra a pontra, hogy külön divíziót hoztunk létre kifejezetten a Generon továbbfejlesztése és a nemzetközi terjeszkedés elősegítése érdekében. Ma pedig már külön egységet építünk a gyártáshoz, az alkalmazott technológia, valamint gyártósor pedig olyannyira egyedülálló lesz, hogy máshol nem találkozhatunk vele a világon.

Milyen területen mutatkozik még meg az ökotudatosság a Terrán életében?

A Terrán Generon alapja – a betoncserép – már önmagában véve környezetbarát megoldás, amelyet hatásvizsgálattal is kimutattak. A kutatómunka során különböző tetőfedő anyagok előállításának lépéseit, folyamatát hasonlították össze, az elemzés pedig rávilágított arra, hogy a betoncserépgyártás energiafelhasználás és környezetterhelés szempontjából az egyik legjobb helyen végez. Ez többek között annak köszönhető, hogy a beton kötési folyamata hőt termel. Bizonyos körülmények között ez elég az ideális érlelési hőmérséklethez, máskor (főleg télen) rá kell segíteni. Többlethő keletkezése esetén azonban az energiafelesleggel pl. a gyártócsarnok fűtése is megoldható, ezenfelül a technológiai víz is újrahasználható.

Emellett korábban Bólyban napelemparkot hoztunk létre, amelynek segítségével napenergiából biztosítjuk a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását.

A Generon ennek a környezettudatos szemléletnek (is) az eredménye. Sőt, mindezt egy következő szintre emeli, hiszen segít abban, hogy házunk minél nagyobb százalékban megújuló napenergiát használjon. Ezáltal nemcsak a villanyszámlát csökkenti, hanem otthonunk ökológiai lábnyomát is.

Ha tetszett a Generon by Terrán története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Terrán

search icon