Geomérnökség
Geomérnökség

A geomérnökség vagy más néven klímamérnökség az emberi klímabeavatkozás egyik formája, amely a Föld éghajlatának hosszú távú trendjeit kívánja megváltoztatni. Ennek tükrében a Föld óceánjaiba, talajába és légkörébe történő nagyszabású emberi beavatkozásokat jelent. Az az alapgondolata, hogy kompenzációs változtatásokat kell végrehajtani a Föld éghajlatában az éghajlatváltozás hatásainak lassítása vagy visszafordítása érdekében. Tehát egyfajta helyreállítási kísérletről van szó.

A geomérnökségnek két fő típusa létezik. Az első a napenergia-geomérnökség, amely bolygónk lehűtésére, a beérkező napenergia mennyiségének csökkentésére fókuszál, a hőmérsékletet a napfénynek az űrbe való visszaverésével csökkentené. Egyes tudósok szerint ezt úgy lehetne elérni, hogy a légkörbe fényvisszaverő részecskéket, extra felhőket vagy űrtükröket juttatunk. A másik típus pedig, a szén-dioxid-geomérnökség a légköri szén-dioxid egy részének eltávolítására és elzárására koncentrál. Például erdők telepítésével vagy olyan ember alkotta technológiák segítségével próbálják ezt elérni, amelyek a levegőből kivonják a szenet, és a föld alatt tárolják.

A geomérnökség igencsak új jelenségnek számít, sok kezdeményezése még csak elméleti szintű vagy kis léptékű, így bizonyos hátrányokat is rejt magában. Például egyes geomérnöki projektek nem kívánt módon megváltoztathatják bolygónk rendszereit. További kockázati tényező, hogy vannak olyan projektek is, amelyek igazolást még nem nyert technológiákat tartalmaznak. Így ezek akár hatástalanok is lehetnek, vagy káros mellékhatásokat eredményezhetnek. Ugyanakkor más tervek az óriási költségek miatt nehezen megvalósíthatóak.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Mitigáció

Globális felmelegedés

search icon