Glasgow-ból a Planetre Ürge-Vorsatz Diánával
Glasgow-ból a Planetre Ürge-Vorsatz Diánával

Napokon belül kezdetét veszi a Planet Budapest Fenntarthatósági Expo, amely régiónk legjelentősebb környezetvédelmi és fenntarthatósági eseménye. Ennek apropóján beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval valamit Krakkó Ákossal, a Kék Bolygó Alapítvány kommunikációs vezetőjével.

Az IPCC harmadik munkacsoportjának alelnöki tisztségét is betöltő Ürge-Vorsatz Diána nemrég tért haza a glasgow-i klímacsúcsról, melynek eredményeivel kapcsolatban bizakodásának adott hangot, szerinte a találkozón elfogadott vállalások a klímaharc újabb mérföldköveit jelenthetik.

De vajon a politikusok az egyetlenek, akiknek felelősségük van a kibocsátás mérséklésében? Melyek a mindennapok azon területei, ahol az egyén is képes változtatni, illetve mely területeken lehet a legnagyobb az egyén hatása? Talán azok a klímavédelmi intézkedések, melyeket ma kényelmetlennek, vagy épp a komfortzónánkon kívülinek tekintünk, valójában sokkal többet használnak nekünk, mint a ma elterjedt megoldások.

A Planet Budapest egyik legfontosabb nóvuma az átlagos tudományos és politikai találkozókhoz képest, hogy megpróbálja bevonni a hétköznapi embereket is. Olyan megoldásokat mutatnak be és olyan ismeretanyagokat adnak át, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy egy valóban fenntarthatóbb életet élhessünk. Ahogy azt Krakkó Ákos elmondja, az expóra kilátogatók kipróbálhatnak fenntartható termékeket, interaktív előadásokon és ismeretterjesztő programokon vehetnek részt, és sok más is várja majd az érdeklődőket.

search icon