Greenpeace-Humusz-kísérlet: lebomlik-e a lebomló zacskó
Greenpeace-Humusz-kísérlet: lebomlik-e a lebomló zacskó

A Greenpeace Magyarország és a Humusz Szövetség közös kezdeményezést indított, melyben a két szervezet lebomlóként kínált műanyag zacskókat komposztál. A kísérlet célja, hogy megtudják, a zacskók valóban lebomlanak-e, és ha igen, akkor mennyi idő alatt.

A zacskókat hazai élelmiszerboltokból, az ALDI, az Auchan, a SPAR és a Tesco üzleteiből szerezték be a zöldszervezetek.  A kísérletben megjelölt 45 nap után úgy látták, hogy a komposztálóban lévő zacskók egy híján még nem bomlottak le teljesen, bár ennek folyamata már megkezdődött.

Közleményükben arról számoltak be, hogy a zacskók között jelentős különbséget lehetett tapasztalni. Míg az ALDI vékonyfalú zacskója teljesen eltűnt, addig az Auchan és SPAR hasonló tasakjaiból kis foszlányok maradtak. Ugyanakkor a Tesco vékony zacskójából egy jelentősebb darab még láthatóan nem bomlott le, a SPAR vastagabb otthoni komposztálásra javasolt zacskója pedig szétfoszladozott ugyan, de viszonylag ép maradt.

A zacskókat a két szervezet munkatársai április 21-én helyezték el a Humusz komposztálójában. A projekt indulásához képest 3, 6, illetve 12 hónap után fogják újra megvizsgálni, mi történik a zacskókkal.

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője a kísérlet kapcsán hangsúlyozta: a zöldszervezetek már eddig is többször felhívták a döntéshozók és cégek figyelmét, hogy a lebomló műanyagok nem jelentenek valódi megoldást a hulladékválságra. „Az eldobható csomagolóanyagokat nem más eldobható, hanem többször használható csomagolóanyagokkal kell kiváltani” – tette hozzá.

(Forrás: Greenpeace)

search icon