Gyermekkorunk csörgője, a gyógyhatású pásztortáska

Gyermekkorunk csörgője, a gyógyhatású pásztortáska
Gyermekkorunk csörgője, a gyógyhatású pásztortáska

Valószínűleg sokunknak él az emlékezetében, ahogyan kisiskolásként a kertben játszva csörgőt készítettünk ebből a növényből. A pásztortáska azonban nemcsak szórakozásra, hanem étkezési célra és egészségügyi problémák megoldására is kiválóan alkalmas.

A pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) a keresztesvirágúak rendjébe tartozó egy- vagy kétnyári növény, és bár külsőleg nem látszik, rokona a brokkolinak és a karfiolnak is. A világon sokfelé elterjedt, Magyarországon és Európában máshol is őshonos. Szinte mindenhol megtalálható: kertekben, réteken, töltések mentén, út szélén. Mérete körülbelül 20 centiméter, virága fehér, becőketermése pedig táskaformájú, nevét is erről kapta.

Számos névvel illetik még, mint például gezemice, paptarsoly, pásztortarsoly, pásztorerszény, paperszény, békatarsoly, palackfű, istentáskája, csapka, büdös szaporafű, cigánysóska, élek-halok, kanállopó borsika, poczogófű vagy porcogófű, véraltató fű, féregfű, Szent-György virág, szívkésfű, pásztor ostora, libazsázs.

Vérzéscsillapító hatása kiváló

A növény nevében a pásztor szó arra utal, hogy régen állítólag a pásztorok adták a juhoknak ellés után a vérzés csillapítására. Valóban az egyik leghatékonyabb gyógynövény bármilyen vérzés (orrvérzés, gyomor- és bélvérzés, ínyvérzés, véres vizelet, vérköpés, aranyérvérzés stb.) csillapítására, illetve remekül alkalmazható erős menzesz, menstruációs görcsök esetén, valamint a ciklus szabályozására.

Káliumtartalma miatt pozitív hatással bír a szívműködésre, emellett segít tisztán tartani az ereket is. Külsőleg alkalmazható izomsorvadás, ízületi panaszok, külső vérzéssel járó bőrsérülések, alsó végtagi rossz vérkeringés és sérv kezelésére is.

Pásztortáskából készült tea
Fotó: Canva

Hatékony szúnyogírtó

A pásztortáska magja nedves környezetben viszkózus anyagot bocsát ki, amelyhez a víz közelében élő rovarok hozzáragadnak, ezért elpusztulnak, így a szúnyogok ellen is remek biofegyver lehet. A féregfű elnevezés is erre vezethető vissza.

A tányérra is kerülhet

A növény minden része ehető. A fiatal tő levelei a legzsengébbek, amelyeket salátaként érdemes fogyasztani, bár sajnos ezeket kevés élőhelyén növeszti nagyra. A levelek lehetnek lágy ízűek, de akár erősebbek, csípősebbek, tormához hasonlóak is.

Tudtad? A pásztortáskát Kínában élelmezési céllal termesztik, a hirtelen sütött levelek helyi ínyencségnek számítanak.

Kreatív gyermekjáték

Végül ne feledkezzünk meg a gyermekkorunkat idéző csörgő készítéséről se! A növény terméseit picit meghúzzuk a szárakon, de csak annyira, hogy ne szakadjanak le. Ezután megrázzuk a növényt, amely így csörgő hangot ad ki. Ha pedig sorban letépkedjük a terméseket, játszatunk vele „szeret, nem szeret” kiszámolót is.

Figyelem! A pásztortáska fogyasztása terhesség és szoptatás esetén nem ajánlott, illetve a növényt mindig por- és gyomirtómentes helyről gyűjtsük!

Bolygónk természeti értékeinek, szemet gyönyörködtető tájainak megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Kiemelt kép: Canva

search icon