GyűjtsVelem Olajat! – Használtsütőolaj-gyűjtő bajnokságot rendeztek
GyűjtsVelem Olajat! – Használtsütőolaj-gyűjtő bajnokságot rendeztek

A Biofilter Környezetvédelmi Zrt. támogatásával indult GyűjtsVelem Olajat! időszaki használt sütőolaj-gyűjtő bajnokságon, országszerte 43 iskola részvételével, 2618 liter sütőolaj hasznosult újra.

A diákok november közepétől, egészen január közepéig, több mint 2600 liter olajat gyűjtöttek újrahasznosítási célból. A legaktívabb diák egymaga több mint 114 liter olajat gyűjtött, a ’legtöbb használt sütőolajat gyűjtő iskola’ címet pedig egy ózdi iskola érdemelte ki.

Általános iskolák és egyéni versenyzők is indultak az időszaki használt olajgyűjtő versenyen, amelynek célja, hogy minél több diákot és családot mozgósítson, és ezzel is felhívja a figyelmet a környezet megóvására, valamint a használt sütőolaj hasznosíthatóságának lehetőségére. Nagyon fontos, hogy a környezetet kíméljük és a használt sütőolaj ne kerüljön a csatornahálózatba, ezzel is csökkentve a szennyvíztisztítók terhelését. Egyetlen csepp akár 1000 liter elővizet is képes beszennyezni. Ne öntsük a lefolyóba! Ne kerüljön a kukába! Ne szennyezzük a talajt!

Az idei verseny legaktívabb egyéni versenyzője, a Recski Jámbor Vilmos Általános Iskola diákja, aki egymaga több mint 114 liter használt sütőolajat gyűjtött. A második és harmadik helyezést az ózdi Vasvári Úti Általános Iskola két diákja (100-100 liter) érte el.

A legtöbb használt sütőolajat az ózdi Vasvári Úti Általános Iskolagyűjtötte, akiknek köszönhetően, összesen 413 liter olaj hasznosul újra. Ők a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. jóvoltából, egy iskolába utazó, környezetvédelmi előadást nyertek. A második helyet a szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium érte el 301 liter olajjal, míg a harmadik helyen egy Tamási intézmény, a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzett; ők összesen több mint 269 liter használt sütőolajat gyűjtöttek.

A 3 legtöbb használt sütőolajat gyűjtő általános iskolás diák értékes mobiltelefont, tabletet, vagy hordozható hangszórót nyert.A 3 legaktívabb iskola pedig alapítványi támogatásban részesült.

A PontVelem Kft. 2023. tavaszán is tervez indítani egy használt sütőolajgyűjtő időszaki versenyt.

A verseny eredménye ide kattintva tekinthető meg.

(PontVelem Nonprofit Kft.)

search icon