Ha a bennszülöttekre bíznánk a bolygót, minden rendben lenne
Ha a bennszülöttekre bíznánk a bolygót, minden rendben lenne

Az ENSZ friss jelentése szerint az őslakos népek messze a legjobb erdővédők, területeiken az erdőirtás mértéke jóval alacsonyabb, mint másutt.

A jelentés a közép- és dél-amerikai régiót vizsgálva megerősítette azokat a korábbi megállapításokat, melyek szerint az éghajlati válság leküzdésének egyik kulcsát jelenti a terület kiterjed esőerdeinek megvédése és legalább ilyen fontos a szerepük a gazdag biodiverzitás megőrzésében.

Ebben pedig hatalmas segítséget jelenthetnek az őslakosok. Azokon a területeken, ahol bennszülöttek élnek, az erdőirtás aránya akár 50%-al alacsonyabb mint máshol.

Az Amazonas-medence épen maradt erdeinek csaknem fele őslakosok kezében lévő területeken található, az erdővédelemben betöltött létfontosságú szerepük pedig elvitathatatlan.

–mondta Myrna Cunningham, aki térség őslakosaink fejlesztési alapját vezeti

A jelentés megállapítja, hogy az erdők védelmének egyik legköltséghatékonyabb módja az őslakos népek földjükhöz fűződő jogainak elismerése lenne. Sajnos azonban az őslakosok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Otthonaikat a termőföld és az ásványi kincsek iránti kereslet fenyegeti, ráadásul a hiányos egészségügyi ellátás miatt a koronavírus járvány is komolyabban érinti őket. Ha ez nem lenne elég, gyakorta rasszizmussal is szembe kell nézniük, sőt az elmúlt években több törzsi vezető ellen követtek el merényleteket.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon