Ha teszünk a klímaváltozás ellen, azzal milliók életét menthetjük meg
Ha teszünk a klímaváltozás ellen, azzal milliók életét menthetjük meg

Világszerte emberek millióinak életét lehet megmenteni, ha az országok határozottabb klímacélokat határoznak meg, mert sokszor a klímavédelmi intézkedések egybevágnak az emberi egészség javításához szükséges lépésekkel.

Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással lehet a párizsi egyezmény teljesítése a világ különböző országainak lakóira. Megállapították, hogy a kibocsátás visszaszorításához szükséges lépések, mint a növényi központú étrend, a kevesebb autóhasználat miatti megnövekedett testmozgás és ezzel párhuzamosan a légszennyezés csökkentése komoly egészségügyi előnyökkel járnak.

A Lancet Planetary Health különszámában megjelent tanulmány szerint a vizsgált kilenc ország (többek között az USA, Kína és Brazília) mindegyikében tömegeket menthetne meg a klímatervek végrehajtása. A jobb étrend 5,8 millió, a tisztább levegő és a több testmozgás pedig 1,2-1,2 millió életet menthet meg.

A párizsi célok elérése nem csupán megakadályozza, hogy milliók halljanak meg idő előtt, de további milliók életminősége is javulhat.

-mondja Ian Hamilton, a tanulmány vezető szerzője

A kutatás arra is rámutat, hogy míg a klímacélok szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos tervei hosszútávúak, addig az egészségügyre vonatkoztatott pozitív hatásaik azonnal jelentkezni kezdenek.

(Guardian)

search icon