Hajléktalanoknak alakítottak ki permakultúrás kertet Budapesten
Hajléktalanoknak alakítottak ki permakultúrás kertet Budapesten

A Táblás utcai hajléktalanszállón hozta létre az ország első szociális szabadidőparkját a Budapest Bike Maffia, ahol nem csak pihenni, de sportolni és kertészkedni is lehet.

A Budapest Bike Maffia három éve fedezte fel magának a IX. kerületi intézményt, amelyet aztán nagy elszántsággal segítettek. Először egy közösségi kertet, majd egy szabadidőparkot álmodtak a helyszínre. A hivatalos átadó még hátra van, de a külső-ferencvárosi otthon lakói már egy ideje nagy örömüket lelik a kert használatában.

A helyen kis kerti lak, magaságyás, fűszerkert, pingpong-asztal és még egy kis kerti kemence is található. A lakók főként a veteményest élvezik, ahogy az NLC riportjából kiderül, a lakók lelkesen locsolnak, kapálnak és kaszálnak ha kell. Ráadásul a Budapest Bike Maffia segítségével a permakultúrás elvek alapján kialakított fűszerkert terményeit belvárosi éttermek számára el is tudják adni, így bevételük is származik a kertészkedésből.

A lakók fűszerkertjében dúsan terem a bazsalikom

A fűszerkert gondozásában három másik szálló fűszerkertészei is részt vesznek, a mandala formájú ágyások kialakítása pedig hatalmas összefogás eredményeként valósult meg: 30-35 ember dolgozott rajta, az Életfa permakultúra csapata humánökológus hallgatókkal kiegészülve tervezte meg a különleges ágyást, a kivitelezésben pedig a Bike Maffia önkéntesei és a lakók is részt vettek.

Szépen nő az aranyszínű cukkini is

A régóta a hajléktalanok megsegítésén fáradozó Budapest Bike Maffia tervei szerint a jövőben az utcán élőknek szállított szendvicseikben felhasználják majd a Táblás utcai szálló kertjében termelt zöldségeket, így hajléktalan emberek segítenének az otthontalan emberek ellátásában. Ez lélektani szempontból is óriási ugrás lesz majd a lakók számára.

A Seeds4Hope nevű projektről itt olvashatsz bővebben.

Fotók: Budapest Bike Maffia facebook oldala

search icon