Három év alatt eltűnt a német erdők 5%-a
Három év alatt eltűnt a német erdők 5%-a

A Német Űrkutatási Központ (DLR) frissen közzétett adatai alapján 2018 januárja és 2021 áprilisa között az ország erdőségeinek majdnem 5%-a tűnt el. A műholdképek tanúsága szerint a veszteség mintegy 51 ezer hektár.

A DLR szerint a veszteség jelentős részét a felmelegedés miatti száraz időszakok okozták, melyek egyben a kártevők tömeges megjelenésének is kedvezett.

A felmérés megállapításai szerint, melyeket az origo idézett, a legsúlyosabb károkat a Németország középső részén élő tűlevelűek szenvedték el. Észak-Rajna-Vesztfáliában például a lucfenyők több mint negyede veszett oda, a tartományon belül pedig egyes régiókban a kétmarmadot is elérte a veszteség.

Arról, hogy mekkora veszélynek vannak kitéve a fenyők mi is írtunk már korábban. A felmelegedés következtében Magyarországon is elképzelhető, hogy az évszázad végére az örökzöldek szinte teljesen eltűnnek.

Németországban egyébként számos esetben úgy védekeznek a kártevők tömeges támadása ellen, hogy az érintett területekről kivágják a fákat, így csökkentve a további veszteségeket.

search icon