Hiába él védett területen, mégis a kihalás fenyeget egy békafajt
Hiába él védett területen, mégis a kihalás fenyeget egy békafajt

Még csak alig fedezték fel az ausztráliai esőerdőkben, 2055-re eltűnhet a Mount Ballow névre keresztelt, tudományos nevén Philoria knowlesi hegyi béka. Az Ausztráliában az Új-Dél-Wales-i és queenslandi határon élő békafaj a féltucatnyi hegyi béka fajok egyike, a világörökség részeként fokozottan védett Gondwana esőerdő mégsem jelent megfelelő menedéket a kétéltűeknek.

Mindeközben a Mount Ballow hegyi béka a kihalás szélére került, rokonai, a Philoria nembe tartozó békák egyike sincs igazán biztonságban. David Newell, a Southern Cross Egyetem oktatója szerint hiába élvez fokozottan védett státuszt, a békák élőhelye folyamatosan zsugorodik, a kétéltűek pedig az általuk lakott hegyi őserdők eltűnésével együtt tűnnek örökre el.

A gondwanai őserdő legnagyobb ellensége a bozóttűz, amelyek extrém mértékű elszaporodása – akárcsak a Nagy-korallzátonynak otthont adó óceáni vizek felmelegedése – az éghajlatváltozás számlájára írható

– írja cikkében Balázs Zsuzsanna.

Newell a folyamatot a Nagy-korallzátony élővilágának eltűnéséhez hasonlította. Newell, a kutatási projekt vezetője elmondta még, hogy a hét hegyi békafajból hat kizárólag az Új-Dél-Wales és Queensland határán fekvő, a Gondwana világörökségi listán szereplő nemzeti parkok hűvös, hegyvidéki esőerdeiben él meg jól.

Noha Ausztráliában egyébként is gyakoriak a bozóttüzek, az utóbbi években annyira elszaporodtak, hogy a 2019-2020-as szezon a nem túl hízelgő fekete nyár jelzőt is elnyerte. Miközben száz évvel ezelőtti feljegyzések szerint legfeljebb néhány évente akadt egy-egy pusztító tűz ezen a területen, mára évente akár több is akad.

(forrás: qubit.hu)

search icon