Az énekesmadarakat a kihalás veszélye fenyegeti
Az énekesmadarakat a kihalás veszélye fenyegeti

A kutatók azt is megjósolták, hogy további csaknem 500, többnyire trópusokon élő madárfajt fenyeget a jövőbeni kereskedelem veszélye egyedi és kívánatos színezetük miatt.

A Durhan University Biotudományi Tanszéke tudósai az amerikai Floridai Egyetem, a franciaországi Centre for the Synthesis and Analysis of Biodiversity (CESAB) és az új-zélandi Massey Egyetem munkatársaival együtt megállapították, hogy az élénk és egyedi színű énekesmadarakat nagyobb veszély fenyegeti a kihalás szempontjából, és nagyobb valószínűséggel kereskednek velük háziállatként.

A kutatók előrejelzéseket készítettek a még nem forgalmazott, de a jövőben nagy valószínűséggel kereskedelmi forgalomba kerülő fajokról a szín és az eladásra szánt fajok kiválasztására vonatkozó emberi döntések összefüggése alapján.

Elemzésük azt mutatja, hogy a trópusokon található a világ legváltozatosabb és legegyedibb színű énekesmadár-állományának 91%-a, illetve 65%-a.

Megállapítják továbbá, hogy a kedvtelésből tartott állatok kereskedelme, amely az összes madárfaj 30%-át érinti, a rokon és egyedi színű madarak csoportjait veszi célba. Míg az ember azt várná, hogy a ragyogó kék, narancssárga és sárga színek veszélyeztetik a fajokat, a kutatókat az is meglepte, hogy a tiszta fehér szín számos keresett fajnál, például a veszélyeztetett bali mianánál is megtalálható.

A kutatók hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy megértsük, mi motiválja a kereskedőket arra, hogy bizonyos veszélyeztetett fajokat célba vegyenek, és javasolják, hogy az ilyen madarak kereskedelmét proaktívan nyomon kell követni. Emellett a vadon élő populációk védelmei is fontos, a kihalás kockázatának minimalizálása érdekében.

A kutatási eredmények összességében rávilágítanak arra, hogy ugyanazok a színjellemzők, amelyek miatt egyesek hajlandóak a világot beutazni egy madár távcsövön keresztül történő megpillantásáért, potenciálisan veszélyeztetik a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmét is. Ezek az eredmények fontos következményekkel járnak a természet esztétikai értéke, és ehhez kapcsolódóan a veszélyeztetett fajok megőrzése szempontjából.

(forrás: www.durham.ac.uk)

search icon