Hogyan használd az elektromos rollert, ha biztonságosan szeretnél közlekedni?
Hogyan használd az elektromos rollert, ha biztonságosan szeretnél közlekedni?

A rollerekre vonatkozó KRESZ-szabályok még mindig nem tiszták, miközben egyre több e-rolleres szeli a kilométereket szerte az országban. Addig is, míg a jelenlegi, kicsit törvényen kívüli helyzet nem változik, érdemes odafigyelnünk néhány dologra, hogy elkerüljük a baleseteket és az esetleges bírságokat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint, ahogy a legtöbb uniós országban, az e-rollerekre vonatkozó szabályzat nálunk is kidolgozás alatt van. Sugár István közlekedésmérnök, elektromos roller szakértő szerint az eszköz olyan utat jár most, mint annak idején a kerékpár, aminek 20-30 évvel ezelőtt szintén be kellett ágyazódnia a városi közlekedés szövetébe.

A roller ráadásul nagyon hirtelen robbant be, nem teljesen függetlenül a pandémiától, ezért fontos mielőbb megtanulnunk, hogyan használjuk helyesen, és ebben a kölcsönzőknek, illetve a forgalmazóknak is felelősségük van.

Fontos, hogy mi, e-rolleresek új elemek vagyunk a közlekedésben, így az autósok például a zebrán is meg fognak lepődni rajtunk. A zebrán éppen ezért egy gyalogos tempójában haladjunk át, tehát például lábbal rollerezzünk, vagy toljuk az eszközt. Ugyanígy kell viselkednünk a járdán is. Egy kis méretű elektromos rollerrel az ember nem lóg ki a tömegből, és nem foglal több helyet, mint egy gyalogos.

– teszi hozzá Sugár István, aki szerint mindez a rollerező jól felfogott érdeke is, hiszen fix szabályozás hiányában a rendőr bármikor megbüntetheti.

Róth Csaba, az E-TWOW elektromos rollerek hivatalos hazai forgalmazója szerint a rollerezés egy életérzés, ami sokakat beszippant, de már a vállalatok is kezdik felismerni a benne rejlő lehetőségeket. Ennek megfelelően egyre többen rollerezünk, viszont még viszonylag keveset tudunk a biztonságos rollerezésről. Éppen ezért indít a Róth cége hamarosan egy „Rollersulit”, ahol bárki megtanulhatja a biztonságos rolleres közlekedés alapjait.

Ha egy könnyű elektromos rollerrel a kerékpársávot a biciklihez hasonlóan használom, a járdán sétatempóban haladok, sisakot veszek hozzá, nem száguldozom cikázva, és nem veszélyeztetem a többi közlekedőt, akkor a rendőr nagy valószínűséggel nem fog megbüntetni.

– mondja Róth Csaba

Az elektromos rollerekkel foglalkozó vállalkozó arról is beszélt, hogy legalább a gyerekek részére mindenképp kötelezővé tenné a sisakot, 12 év alatt pedig nem is engedélyezné az elektromos rollerek használatát.

search icon