Hogyan hat a klímaváltozás az ingatlanpiacra?
Hogyan hat a klímaváltozás az ingatlanpiacra?

A Colliers ingatlanügynökség előrjelzései alapján a világjárvány hatásai mellett a hosszú távú ingatlanpiaci tendenciákat egy másik tényező, a klímaváltozás is erősen befolyásolja majd. A természeti katasztrófák részvénypiacokra, bankszektorra és ingatlanpiacra gyakorolt ​​hatása az elmúlt fél évszázadban viszonylag alacsony volt, de a helyzet a jövőben nagyban megváltozhat.

Az ingatlanok fenntarthatósága, a „zöld épületek” számára kiadott tanúsítványok eladhatóvá teszik az ingatlant az adott piacokon, azonban az éghajlatváltozás következtében az épületek minősítésén túl egyre fontosabb döntést befolyásoló tényező lesz a klímakockázat szerinti elhelyezkedés.

Amerikában a First Street Foundation tanulmánya szerint az árvízveszélynek kitett házak Floridában és több más államban összesen 7,4 milliárd dollárt veszítettek értékükből 2005 és 2017 között. A tendencia New Yorkra is jellemző. Az elemzés során a gazdasági tényezőktől megtisztították az adatokat, így ez a veszteség kimondottan a tengerszint emelkedésének a rovására írható. Az árvízen túl pedig a hurrikánok által érintett területeken a kereskedelmi ingatlanok értéke a vihar után egy évvel 6, két évvel később pedig 10,5 százalékkal csökkent.

Az IMF becslései szerint a 21. század közepére az áradások és tűzvészek által okozott veszteségek mértéke világszerte elérheti az évi 1000 milliárd dollárt. Az éghajlatváltozás közvetlen hatása előreláthatólag először Afrikában és Ázsiában lesz érzékelhető, de idővel a bolygó egészre kiterjed.

A környezeti hatások globális mérséklésére tett kísérletek, az ingatlanpiacot is befolyásolni fogják. Az ágazat új eszközöket és közös szabványokat keres, amelyek segítenek az iparágnak a jövőben javítani az éghajlati kockázatok értékelését a döntéshozatali folyamatok során. A bankok és más intézmények a „zöld” ingatlanok finanszírozását egyre szívesebben vállalják, és olyan termékportfóliókat hoznak létre, amelyek minimális energiafelhasználással és a lehető legkisebb környezeti hatással járnak.

Az alacsonyabb fenntartási költségek hosszú távon növelik a zöld ingatlanok hozzáadott értékét a lakók számára, miközben csökkentik a kockázatot a hagyományos épületekhez képest. Egyelőre a zöld minősítésű termékekből még kevés van, de a jövőben a növekvő kereslet feltehetően a kínálatban is növekedést eredményez majd.

(Portfolio)

search icon