Már itthon is hódítanak az aktívházak
Már itthon is hódítanak az aktívházak

Egyszerre mobil és önfenntartó aktívházat tervezett és épített Blaskovich Ákos és csapata. A Noah-ház  több energiát termel, mint amennyit felhasznál, ezért a megvásárlás után rezsiköltségekre már nem szükséges félretennie a tulajdonosnak. A hasonló épületektől abban különbözik, hogy a földbe mélyesztett három és fél méter hosszú talajcsavarokon nyugszik, ezért nincs szükség klasszikus alapásásra, betonozásra.

A ház 40 köbméter esővizet képes eltárolni, amelyet felhasználás előtt speciális napenergiával működő berendezések szűrnek és fertőtlenítenek. Mivel az átlagos vízhasználatot a szürke víz alkalmazásával sikerült a felére csökkenteni, ez a mennyiség akár fél évre is elég lehet.

A tervezés során mellőzték a fölösleges és energiafaló okosotthon megoldásokat.

A terasztetőt például úgy alakítottuk ki, hogy a téli időszakban a napsütés a nappali üvegén keresztül melegíti a házat, nyáron viszont a tető beárnyékolja még a teraszt is.

emelte ki Blaskovich Ákos a Tudás.hu-nak

A rendkívül jó szigetelésnél is természetes anyagokat, például fát és fagyapotot vagy cellulózt használnak.

A piaci gyártás finanszírozásába az OXO Labs csoport is bekapcsolódott, így már a lakosság számára is elérhetőek a Noah-házak. Eddig a befutott, megkötött rendelések száma közel 20, de még ennél is többen érdeklődnek a technológia iránt a világ minden tájáról.

(Tudás.hu és Élő Bolygónk)

(fotó: Noah House)

search icon