Hogyan inspirálták a gyíkok a napelemek fejlesztését?
Hogyan inspirálták a gyíkok a napelemek fejlesztését?

Okos ötlet napelemekbe befektetni, amelyek tisztább és fenntarthatóbb jövőt biztosítanak. Ugyanakkor ezek a beruházások meglehetősen nagyvolumenűek, különösen figyelembe véve azt a tényt, hogy jelenleg gyártott napelemek anyagai eléggé sérülékenyek. A University of York kutatói erre a problémára reagálva fejlesztettek ki egy olyan napelem alapanyagot, mely önmagát javítja meg. Az új találmány számos különféle félvezető anyag élettartamát növelheti.

Mivel a napelemek használat közben sok termikus cikluson mennek keresztül, amelyek gyengítik a félvezető anyagok kötéseit. Ha a kötések megbomlanak, sokkal rosszabbá válik a napelem teljesítménye. A tudósok viszont úgy találták, hogy az antimonos selenid (Sb2Se3) nevű anyag öngyógyító tulajdonságokkal rendelkezhet, így csökkentheti a napenergia költségeit.

Az ötlet pedig nem máshonnan, mint az állatvilágból érkezett. Nevezetesen a szalamandrától, mely képes visszanöveszteni az elveszett végtagjait, így fokozva túlélési esélyeit a vadonban.

A kutatásaink során felfedeztük, hogy az antimon-szelenid és a hozzá szorosan kötődő anyag, az antimon-szulfid, képes könnyen újraépíteni sérült kötéseket a felület szerkezeti rekonstrukciója által, ezáltal kiküszöbölve a problémás elektronikus állapotokat.

magyarázta Keith McKenna, a kutatásban részt vevő professzor

Sok más félvezető anyagra, például a CdTe-re is alkalmazható lehet majd az eljárás. Olyan területeken is hasznos lehetne ez a rekonstrukció, mint például a fotokémia, a fotovoltaikus és az optoelektronika.

(Technology)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon