Hogyan lehet dinamittal helyreállítani egy folyó ökoszisztémáját?
Hogyan lehet dinamittal helyreállítani egy folyó ökoszisztémáját?

A norvég Tromsa folyón több mint 100 éve épült az a vízerőmű, amit a héten felrobbantottak, hogy újra szabad útja legyen a folyón vonuló, szaporodni igyekvő halaknak. A szakemberek azt várják az akadály eltüntetésétől, hogy annak nyomán a folyó egészsége újra helyre áll.

Az 1916-ban épült erőművet, melyet 20 kiló robbanószerrel bontottak el, már több mint 50 éve nem használták. Ahogy a Guardian írja, a gát eltávolításával számos halfaj nyer nagyobb életteret. A helyi remények szerint a tavi pisztrángok lesznek a beavatkozás fő haszonélvezői.

A Tromsa egyébként a Norvégia legnagyobb tavába, a Mjøsa-tóba torkolló Lågen mellékfolyója.

A Tromsa gátjának eltávolítása nem egyedi eset, egyre növekvő tendenciáról van szó Európában. Az elavult gátak eltávolítását szolgálja a tavaly októberben indult Open Rivers Program, azzal a céllal, hogy Európa-szerte helyreállítsák a folyók egészséges áramlását.

Herman Wanningen, a World Fish Migration Fundation és a Dam Removal Europe alapítója szerint a gátak nem csupán megakadályozzák egyes vonuló halfajok szabad mozgását, de a folyók hordalék- és tápanyagszállítását is meggátolják, ezzel is erősen csökkentve a halak szaporodási lehetőségeit.

Az Európai Bizottság is fontosnak tartja az ilyen jellegű beavatkozásokat. Decemberi ajánlásukban arra hívják fel a tagállamok figyelmét, hogy azonosítsák azokat a gátakat, melyeket el lehetne távolítani annak érdekében, hogy elérjék a 2030-ra kitűzött cél: 25 ezer kilométernyi folyó szabad áramlásának helyreállítását.

search icon