Hogyan lesz a svéd otthonokból erőmű?
Hogyan lesz a svéd otthonokból erőmű?

Svédország Világgazdasági Fórum Energetikai Átmeneti Indexe (Energy Transitions Index) élen jár, ami sokat jelent az EU azon vállalásában, hogy 2030-ra az energiaellátásának egyharmada megújuló energiaforrásokból fog származni. Az északi ország 2040-re már teljesen megújuló villamosenergia termelést céloz meg, ennek egyik kulcsa az, hogy az otthonok nem csak megtermelik, hanem el is fogyasztják a működésükhöz szükséges energiákat. Erre a típusú kettős szerepre angolul a prosumer kifejezést használjuk a provider (szolgáltató) és consumer (fogyasztó) összefonódásából.

Ezen kívül Svédországban világon legmagasabb karbon adót vetik ki, illetve földrajzi adottságainak köszönhetően energiáinak 54 százalékát már most megújuló energiaforrásokból nyeri: főképpen vízből és biomasszából.

Energy Transition Index 2020
Energy Transition Index 2020 (weforum.org)

Svédországban már 1948 óta használják fel az erőművek által termelt felesleges hőt fűtésre csőhálózatokon keresztül. Ma országszerte mintegy 500 távfűtési rendszer működik, a nagyobb városoktól a kis falvakig, amelyek hőt biztosítanak az otthonoknak és a vállalkozásoknak. A távfűtést korábban főként erőművek és ipari folyamatok melléktermékeiből táplálták, manapság azonban már egyre több a megújuló energiaforrás is.

A legújabb fűtési technológiák már új fajta energiatermelést tesznek lehetővé helyi szinten. Erre jó példa Ludivika városa, melynek a hetvenes években épült lakásait intelligens energiatechnológiával szerelték fel. Három épületben 48 lakásba kerültek fotovoltaikus napelemek, hőenergia-tároló és hőszivattyú rendszerek. Az egészet egy mikroenergia-hálózat köti össze, amely az elektromos autók éjjeli töltésében is segít. Ezek „prosumer” épületek a lakóik energiaigényének 77 százalékát képesek megtermelni.

Egy másik jó gyakorlat Malmő külvárosa, Hyllie, ahol az energiatermelés szél-, nap-, biomassza- és hulladék forrásokból származik. Az intelligens hálózatok kiegyensúlyozzák az energiát az időjárás függvényében: amikor hidegebb van, extra energiát használnak fel, melegben pedig a felesleget akkumulátorokban tárolják.

Svédország biztató jövőképet kínál valamennyi EU tagállamnak arról, hogy a technológia és a helyi megoldások hogyan alakíthatják a 2030-as klímacélt valósággá.

(weforum.org)

search icon