Hortobágyi őstulokborjak, szevasztok!

Hortobágyi őstulokborjak, szevasztok!
Hortobágyi őstulokborjak, szevasztok!

Közel 60 borjúval gyarapodott idén a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) pentezugi rezervátumának rekonstruált őstulokállománya, mely a több mint 20 éves tenyésztési és szelekciós program sikerét mutatja.

Az egykor Eurázsia füves pusztáin élő őstulok már a 17. századra kipusztult, azonban az 20. század első felétől kezdődően nagyszabású programok indultak azzal a céllal, hogy a fajt „rekonstruálják”. Ehhez olyan házi szarvasmarhákat kerestek, melyek az őstulokhoz hasonló bélyegeket hordoztak, majd ezeket kezdték keresztezni egymással.

Az egyik legnagyobb a német Verein zur Förderung der Auerochsenzucht (Őstulok Tenyésztők Egyesülete) által vitt programba csatlakozott be 1999-ben a HNP. A park ugyanis még 1997-ben elhatározta, hogy egy minimális emberi beavatkozást igénylő, fenntartható füves pusztát hoz létre magterületén, a 2470 ha-os Pentezugban.

https://www.facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag/posts/4354008517996364

A program sikerességét mutatja, hogy mára nemzetközi szinten is az egyik legnagyobb állomány a Hortobágyon található, ahol a rekonstruált őstulkok szelektálása jelenleg is zajlik. Bár az állatok sok tulajdonsága nagyon hasonlatossá vált már az egykor élt őstulokhoz, sok tenyésztési célt még nem sikerült elérni.

A további szelektálással javítandó még az egyedek szarvának állása, mely jelenleg még sokszor felfelé mutat, és a tehenek színe, mely gyakran olyan árnyalatot mutat, melyet az őstulkokra nem volt jellemző. Ezek mellett tovább szeretnék növelni az állatok termetét is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(hnp.hu)

search icon