Hozzánk is elér az amerikai és orosz erdőtüzek füstje
Hozzánk is elér az amerikai és orosz erdőtüzek füstje

Észak-Amerika nyugati partján és Kelet-Szibériában hosszú ideje intenzív tüzek tombolnak, melyek füstje az erős magassági szeleknek köszönhetően már gyakorlatilag az egész féltékét körbejárta, így Európába is eljutott.

Az időkép.hu cikke szerint a nyugatias alapáramlásnak köszönhetően hozzánk elsősorban az Amerikából származó füst juthatott el, melynek mennyisége olyan jelentős, hogy helyenként még szabad szemmel is észre lehet venni a nyomait.

Ezzel együtt felénk nem okoz közvetlenül problémát a füst, szemben a tüzek közelében lévő területekkel. Arrafelé „átláthatatlan ködként” ülnek a településekre, melynek következtében (többek között) nagyon megemelkedik az egészségre rendkívül káros PM2.5 részecskék koncentrációja is.

A tűz által leginkább érintett területek, az USA nyugati partja, illetve a kelet-szibériai Jakutföld, ahol eddig 15 ezer négyzetkilométernyi területet emésztettek fel a lángok.

A két helyen összesen az Alföld felével megegyező terület égett le eddig, a szélsőséges szárazság miatt pedig nem is várható, hogy a közeljövőben jelentősen javulna a helyzet. A cikk szerint akár októberig is elhúzódhatnak az erdőtüzek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon