Hulladékból állítana elő zöldüzemanyagot Bécs
Hulladékból állítana elő zöldüzemanyagot Bécs

Megkezdte működését Bécsben az a kísérleti berendezés, amelynek segítségével hulladékból és ipari maradék anyagokból próbálnának meg szén-dioxid-semleges üzemanyagokat előállítani. Ha sikeres lesz a kutatási projekt, a bécsi buszok is az itt előállított zöldüzemanyaggal járhatnak majd.

A világon egyedülálló, már majdnem ipari méretű berendezés segítségével faipari hulladékból, szennyvíziszapból és a papírgyártás során keletkező maradványanyagokból szintézisgázt állítanak elő, amit aztán megtisztítanak és egy következő lépésben nyersolajjá alakítanak.

A különböző technológiákat ötvöző, Waste2Value nevet viselő kutatási projekt célja, hogy az így keletkező nyersolajból zöldüzemanyagot állítsanak elő.

Ipari méretű termelés esetén egy ilyen berendezéssel évente akár 10 millió liter zöldüzemanyagot is elő lehetne állítani, amivel 30.000 tonnányi fosszilis szén-dioxidtól lehetne megóvni a környezetet. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Bécs összes buszát klímasemleges üzemanyaggal lehetne megtankolni.

Nem kizárólag megújuló kiindulóanyagokkal kísérleteznek, hanem újrahasznosításra már alkalmatlan műanyagmaradékokkal is.

A különböző tudományágakat felölelő kutatási projektet az Osztrák Kutatástámogatási Társaság finanszírozza.

Forrás (dontwasteit.hu)

search icon