IEA: Jelentősen nőni fog a világ áramigénye a következő három évben
IEA: Jelentősen nőni fog a világ áramigénye a következő három évben

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint míg 2022-ben a korábbihoz képest visszafogottabban nőtt a világ villamosenergia-igénye, az előttünk álló három évben ez jelentős mértékben, Japán éves áramfogyasztásának duplájával bővül majd.

Ahogy az az „Electricity Market Report 2023” című jelentéséből kiderül, a múlt évben 2021-hez képest 2 százalékkal nőtt a világ villamosenergia-igénye, ez elmarad a korábbi évek 2,4 százalékos bővülési átlagától. A visszafogottabb növekedésben meghatározó szerepet játszottak a magasabb energiaárak, amelyek miatt például az Európai Unióban 3,5 százalékkal esett vissza tavaly 2021-hez képest az áramfelhasználás.

Az IEA elemzésében az áll, hogy a 2022-es lassabb növekedés csak átmeneti volt és a következő három évben már átlagosan 3 százalék körüli bővülés várható a világ elektromosáram-fogyasztásában. Ennek értelmében 2023-2025 között az egyik leginkább iparosodott ország, Japán éves fogyasztásának a kétszeresével bővül majd a világ villamosenergia-igénye, ezt 90 százalékban megújuló energiaforrásból, illetve atomenergia felhasználásával fedezik majd világszerte. Így a 2022-es 29 százalékról 2025-re 35 százalékra bővül globális szinten a megújuló források aránya az áramtermelésben. A növekedés 45 százaléka Kína bővülő termelésének lesz köszönhető, az Európai Unió pedig várhatóan 15 százalékkal járul hozzá a fejlődéshez.

A növekvő kereslet miatt a vállalkozásoknak célszerű alternatív energiaforrásokról is gondoskodniuk az üzletmenet-folytonosság biztosítására, az ilyen fejlesztések pedig akkor tudnak igazán hatékonyak lenni, ha okos megoldásokkal, például mikrogridek kialakításával is kiegészítik azokat – állítja a Schneider Electric szakértője. Hajós Balázs értékesítési igazgató szerint örömteli, hogy sok vállalat tervezi megújuló energiaforrás használatát Magyarországon is, jellemzően napelempark formájában, a bennük rejlő lehetőségeket teljes mértékű kiaknázásához ki kell egészíteni őket különböző okosmegoldásokkal.

Egy ilyen okos hálózat ugyanis a hálózati fogyasztást a napelemparkkal együtt tudja szabályozni, ráadásul egy esetlegesen bekapcsolt tárolókapacitással még az adott üzem energiaköltségei is optimalizálhatók

– fogalmazott Hajós Balázs.

Hozzátette, hogy az okos hálózat lehetőséget nyújt arra is, hogy folyamatosan változtassuk, honnan használunk fel energiát. Szerinte ezáltal mind környezeti lábnyomunkat, mind pedig költségeinket tekintve hatékonyabb energiahálózatot hozhatunk létre.

(Forrás: TechMonitor

search icon