Így csökkentheted a műanyaghulladékot, ha online vásárolsz
Így csökkentheted a műanyaghulladékot, ha online vásárolsz

A Műanyagmentes Július alkalmából az Eco Warrior Princess összegyűjtött néhány tippet arra vonatkozóan, hogy tudjuk redukálni az online vásárlásaink során sokszor elmaradhatatlannak tűnő műanyagcsomagolásokat. Íme a megoldások:

  1. Először is kérdezd meg magadtól: Tényleg szeretem vagy szükségem van rá?
    Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az anyagi többlet nem egyenlő a boldogság növekedésével, amint azt a hedonikus alkalmazkodással kapcsolatos kutatások – az az elképzelés, hogy az egyén boldogságszintje pozitív vagy negatív események után is visszatér az alapszintre – feltárják. Az esztelen vásárlás több hulladékhoz vezet, nyersanyagok, üvegházhatású gázok kibocsátása és műanyag csomagolás formájában. Mielőtt tehát megnyomnád a kosárba helyezés gombot, kérdezd meg magadtól: Tényleg szeretem vagy szükségem van rá? Mi a mögöttes oka annak, hogy meg akarom vásárolni?
  2. Ellenőrizd a cég fenntartható csomagolással kapcsolatos kötelezettségvállalásait! A tudatos vállalkozások általában közzéteszik a fenntarthatósági gyakorlatukat (beleértve a fenntarthatósági ütemterveket és jelentéseket) a weboldalukon, részletesen bemutatva, hogyan csökkentik a hulladékot a teljes működésük során. Figyelj a vállalkozás által használt csomagolástípusra vonatkozó részletekre. Ha a vállalat újrahasznosított papírt, aprított papírt vagy kartont használ nagyszerű. Ha a vállalat komposztálható csomagolást használ, akkor nagyon figyelj arra, hogy a csomagolás komposztálható-e otthon (a csomagolás lebontható a normál otthoni komposztládákban), vagy pedig az ipari komposztálás magas hőmérsékletét és különleges körülményeit igényli. Utóbbi esetben otthon nem igen fog lebomlani. Ha a legrosszabb esetben elkerülhetetlen a műanyag, nézz utána, hogy a csomagolás újrahasznosítható-e.
  3. Hagyj megjegyzést, amelyben műanyagmentes szállítást kérsz! Éredmes lehet akár ezt is megírni, hogy miért. Például: „Szeretném megszabadítani a világot az egyszer használatos műanyagtól, ezért kérem, hogy semmiféle műanyagot ne tartalmazzon a rendelésem!”. Az intézkedés további előnye, hogy a kiskereskedő a kérésed hatására akár műanyagmentes csomagolásra és egyéb műanyagmentes termékekre is átállhat.
  4. Egységesítsd a csomagolást! Ha több terméket kell vásárolnod, fontold meg, hogy egy olyan online kiskereskedőtől vásárolsz, aki egységesíti és összevonja a csomagolást, hogy csökkentse a műanyaghulladék esélyét. A csomagolás és a szállítás ilyen módon történő kombinálása segít az áruk szállításával járó üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításában is.
  5. Válaszd a személyes átvételt! A felesleges műanyag csomagolás elkerülésének egyik módja, ha átveszed a rendelését. Ma már egyre több vállalkozás kínálja fel a vásárlóknak, hogy a kiskereskedelmi megrendeléseiket átvehetik ahelyett, hogy kiszállítanák.

(fotó: pexels – Negative Space)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon