Így fektessünk tiszta vízbe – Podcast ajánló
Így fektessünk tiszta vízbe – Podcast ajánló

Folyamatosan növekszik a környezettudatos befektetők a száma. Sokan közülük úgynevezett tiszta víz alapokba fektetnek. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy miért lehet környezetvédelmi szempontból hasznos és gazdaságilag nyereséges a tiszta vízbe való befektetés.

A víz olyan nyersanyag, amelynek szűkössége napjainkban számos fejlődő országban, például Kínában, Indiában, Mexikóban és Pakisztánban is problémát okoz. És pontosan a szűkösség az, ami befektetési lehetőséget kínál. A hiány politikai, gazdasági és társadalmi problémákat okoz, a probléma pedig egyre nagyobb a klímaváltozás, a légszennyezés növekvő mértéke, valamint a növekvő populáció miatt. A helyzetet jól érzékelteti, hogy bár a Föld felszínének 70%-át víz borítja, ennek 97%-a sós víz, és a maradéknak is csupán a harmada van megfelelő állapotban az emberi fogyasztáshoz. Vagyis a teljes vízkészlet 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Napjainkban 2,3 milliárd ember él olyan országban, ahol nehézség a tiszta víz biztosítása. 2030-ra közülük 700 millióan akár lakóhelyük elhagyására is kényszerülhetnek a helyzet miatt.

Részvények és alapok a víz iránt lelkes befektetőknek

Azoknak, akik a víz értékének emelkedésére számítanak, lehetőségük van olyan cégekbe fektetni, akik ebből a folyamatból várhatóan profitálnak majd. Az egyik opció, hogy egyes cégek papírjait vesszük meg. Ezen a téren népszerű opciónak számítanak a közüzemi szolgáltatók, a vízi infrastruktúrát működtető, vagy épp ennek fenntartásához szükséges eszközöket gyártó cégek. Több innovatív cég a szennyezett víz tisztára szűrésén, a vízkészletek hatékonyabb elosztásán, vagy épp a hétköznapi eszközök vízfogyasztásának csökkentésén munkálkodik.

Ha valaki nem rendelkezik kellő szakértelemmel az ígéretes részvények kiválasztásához, vagy a passzívabb befektetéseket kedveli, vizes tematikájú tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket) is választhat. Néhány példa ezekre:

  • The Dow Jones U.S. Water Index: kb. 30 olyan amerikai és egyéb országban található céget tartalmaz, amelyek értéke legalább 150 millió dollár, és amelyek jelentős részt vállalnak a víziparban
  • The S&P Global Water Index: 50 olyan céget tartalmaz a világ különböző pontjairól, akik vagy víziközmű szolgáltatók, vagy vízipari infrastruktúrát és/vagy eszközöket gyártanak, tartanak fenn
  • Fidelity Water Sustainability Fund: Olyan cégeket tartalmaz, amelyek kulcsszerepet játszanak a globális vízügyi válság megoldásában. Tagjai olyan innovatív és diszruptív cégek, akik új vízipari technológiákat fejlesztenek, szoftver megoldásokat alkotnak vagy adatelemzést végeznek, vagy bármilyen egyéb módon biztonságos, megbízható és könnyen elérhető víz megteremtésén dolgoznak.

Segítik a fenntarthatóságot vagy nyerészkednek rajta?

Többen is megfogalmazták már a vízipari részvényalapokkal kapcsolatos aggályaikat, legutóbb Alice Ross, aki a Financial Times fenntartható befektetésekkel foglalkozó újságírója. Ross rávilágított, hogy ezek az alapok tele vannak víziközmű szolgáltatókkal, akik nem feltétlenül a bolygó megmentésén munkálkodnak. A valódi változást az hozná el, ha a befektetők nyomást gyakorolnának a vállalatokra, hogy csökkentsék és tegyék hatékonyabbá a vízfogyasztásukat. Illetve, ha olyan cégekbe fektetünk, amelyek segítenek megoldani a vízhiányt a globális lakosság minden országa számára. Az utóbbiak általában kisebb és kockázatosabb cégek, például startupok, akik emiatt kevésbé népszerűek a befektetők körében, mint a stabil ipari óriások. A nap végén viszont az ő tevékenységük az, ami nagyobb eséllyel hoz előrelépést a kérdéses ügyekben.

A Fintech Világa – Zöld pénzügyi percek legújabb adásából kiderül, hogy milyen befektetői hozzáállás hozhatna tartós javulást és érdemi eredményeket a bolygó édesvízkészleteinek megőrzésében. (fintech.hu)

search icon