Így lesz a joghurtosdobozból fenntartható fogkefe (x)
Így lesz a joghurtosdobozból fenntartható fogkefe (x)

A fenntarthatóság az egészségügyi és a szépségápolási iparágban is egyre fontosabbá válik, így a fogápolást sem kerülte el a zöldülés. A fogkefék világában ma már nem számítanak újdonságnak a fából, bambuszból és újrahasznosított anyagokból készült darabok, azonban nem teljesen világos, hogy melyek jelentenek valódi zöld alternatívát. Mivel a termékből évente több milliárdot használunk el, egyáltalán nem marginális kérdés, hogy merre érdemes elindulni. A cikkben bemutatom, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha a legkisebb környezeti lábnyomú megoldást szeretnénk kiválasztani. A szakkérdések tisztázásában Mester Emese dentálhigiénikus volt segítségemre.

Már az elején fontos leszögezni, hogy bár a fog- és szájápoláshoz mindenképp tartozik környezeti lábnyom, ez mindenképp jóval kisebb, mintha előbbiek hiányában fogorvosi kezelésre szorulnánk. Korábbi írásunkból kiderül, hogy a fogorvosi beavatkozásokhoz tartozó kibocsátás tetemes, melyet azonban könnyedén elkerülhetünk, ha odafigyelünk fogaink egészségére.

Mi a baj a hagyományos fogkefékkel?

A hagyományos fogkefe műanyagból készül, amely a gyártás, használat és eldobás során komoly környezeti terhelést jelent. A műanyag fogkefe gyártásához fosszilis alapú anyagokra van szükség. Elhasználódása után gyakran a szemétlerakókra kerül, vagy rosszabb esetben a vizekbe, végül az óceánokba, ahol évszázadokig tartó bomlása során mikroműanyagok özönével mérgezi az élőlényeket, bekerülve a táplálékláncba is. Ráadásul a gyártók zöme kompozit anyagokat használ, tehát többféle műanyag keverékéből készül a termékük. Ez nagy probléma, hiszen a későbbi újrahasznosítást megnehezíti vagy egyenesen ellehetetleníti. Egyes becslések szerint a fogkefék közel 99%-a nem újrahasznosítható.

A teljes életciklust vizsgálni kell

A fenntartható megoldások iránt érdeklődők számára nem újdonság az életciklus-elemzés (Life Cycle Assessment, LCA) fogalma. Ennek a lényege az, hogy egy adott termék lábnyomának megállapításakor minden szakaszt figyelembe vesznek a nyersanyagok bányászatától, előállításától kezdve, a termék gyártásán át a szállításig, illetve a felhasználástól egészen a hulladékhasznosításig. 2020-ban a Trinity College és a londoni Eastman Fogászati Intézet ilyen módszerrel hasonlította össze a legjobban elterjedt fogkeféket, hogy kiderüljön, melyik a leginkább fenntartható megoldás.

Újrahasznosított fogkefék

A kutatás szerint a legfenntarthatóbb megoldásnak az újrahasznosított műanyagból készült fogkefék számítanak, ha pedig még jobb eredményt szeretnénk elérni, akkor a cserélhető fejű változatot kell választanunk. Ilyen lehet a mindkét változatban kapható Jordan Green Clean fogkefe, mely 100%-ban újrahasznosított műanyagból készül. Gyártása során tehát nem újonnan bányászott nyersanyagokat használnak, hanem a körforgásban tartanak korábban már előállított, de újrahasznosítható anyagokat, a fenti esetben például élelmiszeripari tisztaságú műanyagokat. Ilyen például a címben is említett joghurtosdoboz. 

Így teljesített az újrahasznosított műanyagból készült fogkefe

Egy hétig teszteltem a Jordan újrahasznosított műanyagból készült fogkeféjét. Elsősorban arra voltam kíváncsi, hogy a hagyományos fogkefékhez képest mennyire hatékony, kényelmes és strapabíró alternatíva. Ránézésre a kefe szinte semmiben nem különbözik a hagyományos verzióktól, de a klasszikus dizájn és a matt, újrahasznosított műanyag kiemeli a mezőnyből, legalábbis számomra. A nyél és a fej strapabírónak tűnik, a markolat kényelmes, és jól illeszkedik a kézbe. A forma és a méret ideális, ergonomikus, valószínűleg hosszabb távon sem lesz vele probléma. Ebben a kérdésben Mester Emese is megerősített: az elhasználódási idő megfeleltethető a jó minőségű klasszikus fogkefék élettartamának.

Persze fontos a nyél, a kefe lelke mégis a feje. A teszthez a puha sörtéjű verziót használtam, de elérhető ultrapuha és közepes keménységű változat is. Az egyhetes teszt során nem volt problémám a sörtékkel, a szálak nem váltak ki a fejből, nem deformálódtak, ami mindenképp bizakodásra ad okot a jövőre nézve. A puha változat egyébként megfeleltethető az általam is használt, más márkájú kefe fejének, tehát aki ilyet használt eddig, bátran választhatja a Jordan keféjét. Magát a fogmosást tekintve – laikusként – nem véltem felfedezni komolyabb különbséget. Ezzel együtt azt gondolom, hogy a szokásosnál hosszabb kefefej jobb tisztítást tesz lehetővé, mert könnyebben éri el a hátsó fogakat. 

Összességében jó benyomásokat szereztem a Jordan fogkeféjéről. Azt is hozzá kell tennem, hogy ha egy hagyományos, nem újrahasznosítható fogkeféről beszélnénk, nekem alapvetően nem nyújtana elég motivációt, hogy a már régóta jól bevált márkámat leváltsam. Környezettudatos volta azonban elég csábító tud lenni, hogy a jövőben fogkefevásárlás során a Jordan termékét válasszam. Újrahasznosított papírból készült csomagolása pedig annyira kilóg a többi, színes, műanyag csomagolás közül, hogy nehéz lesz nem észrevenni a boltokban. Az pedig külön piros pont a márkának, hogy Green Clean Change néven ugyanez a termék már cserélhető fejes változatban is kapható!

Egészségügyi szempontból sem mindegy a választás
Ahogy a szakértő mondja, a fogkefék esetében az egyik legfontosabb szempont, hogy sűrű, puha sörtéjük legyen. Én, ugye, épp egy ilyet tesztelhettem. A nagyon dizájnos, különféle hosszúságú sörtékkel, esetleg gumilamellákkal ellátott, és hatékonyabbnak hirdetett fogkefék valójában nem teljesítenek jobban előbbi társaiknál, sőt Mester Emese szerint a dizájnmegoldásokkal valójában veszítenek a tisztítási hatékonyságukból.

Bambusz fogkefe

Az elmúlt években hatalmas divattá váltak a bambuszból készült különféle tárgyak, ma már számos gyártónál kapható bambusznyelű fogkefe is. A fenti kutatás szerint ez alapvetően fenntartható megoldás lenne, de sok tényező árnyalja a képet. Egyfelől számos ültetvény miatt vágnak ki őshonos erdőket, illetve olyan földterületeket használnak, melyek visszavadításával növelni lehetne a szén-dioxid-megkötést és a biodiverzitást. Másfelől a kefék sörtéje gyakran továbbra is nejlonból készül, így a kefék ezen része nem hasznosítható együtt a nyéllel. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a hagyományos műanyag fogkeféknél így is sokkal jobb megoldást jelentenek.

bambuszfogkefék
Nagy divat a bambuszból készült fogkefe, de sem hatékonyságban, sem környezettudatosságban nem hozza azt, amit ígér.

A szakértő még egy fontos és a szájhigiéniánk szempontjából igen lényeges szempontra hívja fel a figyelmet. A bambusz fogkefék fejkialakítására általánosan jellemző, hogy nagy karima van a sörték körül, illetve az anyag természete miatt lehetetlen megfelelően sűrűre szőni a sörtéket. Épp ezért Mester Emese nem is ajánlja a bambuszfogkefével történő fogmosást. 

A fura fejkialakítás miatt nagyon ügyesnek kell lennünk ahhoz, hogy alaposan meg tudjuk mosni a fogunkat a bambusz fogkefékkel

– teszi hozzá a dentálhigiénikus.

A legkevésbé jó megoldás: az elektromos fogkefe

A kutatásból kitűnik, hogy bolygónk számára a legnagyobb terhet az elektromos fogkefék jelentik. Nem nehéz belátni, hogy miért. Ebben az esetben – főleg akkor, ha már van ilyenünk – a legjobb megoldás nyilván az, ha minél tovább használjuk, vigyázunk rá, később pedig gondoskodunk arról, hogy az elektromos hulladékoknak szánt gyűjtőhelyre kerüljön. Addig is olyan pótfejeket is lehet használni, melyek környezetbarátabb megoldásnak számítanak. Ilyenből választhatjuk akár a bambuszból készült változatot is, vagy a Jordan Green Clean termékcsaládjának megoldását is.

Mester Emese szerint a következő években nagy változások jöhetnek az elektromos fogkefék piacán. A gyártók kezdik felismerni, hogy változásra van szükség, így hamarosan nemcsak a cserélhető fejjel, hanem a cserélhető akkumulátorral ellátott termékek is megjelenhetnek, melyek kétségtelenül fenntarthatóbb, a körkörös gazdaságba jobban illeszthető megoldást jelenthetnek majd. Ez már csak azért is fontos, mert a szakértő szerint a megfelelő szájhigiénia megtartásában nagyon fontos szerepe lehet az elektromos fogkeféknek, mert mint mondja, a szónikus változat megfelelő fogmosási technikák hiányában is hatékony tisztítást tesz lehetővé, néhány egyszerű szabály betartásával.

Milyen gyakran kell cserélni a fogkefét?
Pontos időtartamot nem lehet meghatározni. Mester Emese szerint helyes fogmosási technika mellett nagyjából 3-4 havonta lehet szükség a cserére, de a pontos időpont eldöntéséhez fontos, hogy nézzük meg a sörték állapotát! Ha a sörték vége visszakunkorodik, vagy zilált, akkor ideje a cserének. Ezt a leginkább környezettudatosan úgy tehetjük meg – feltéve, hogy a nyél a tesztben szereplő fogkeféhez hasonlóan újrahasznosítható anyagú –, ha egy fogóval kihúzzuk a sörtéket, melyek amúgy sem újrahasznosíthatók, a nyél pedig mehet a szelektívbe. Ha ennyi időnk nincs, vagy a sörték nagyon nem akarnak elszakadni a fejtől, akkor sörtékkel együtt vágjuk le a fejet is. Vagy választhatunk cserélhető fejes fogkefét is, és akkor nem kell ezzel bíbelődnünk.

A csomagolás árulkodó lehet

Lehet akármilyen fenntartható egy fogkefe, ha három réteg „friss” műanyagba van csomagolva. Legkésőbb ezen a ponton nyilvánvalóvá válhat, hogy a gyártó valóban a zöld megoldásokat keresi, vagy inkább csak ki szeretné használni a fenntartható termékek népszerűségét, a sajátját is ilyennek mutatva. Ezek helyett keressük az újrahasznosított csomagolású termékeket! A csomagolás lehet akár műanyag is, de ennél sokkal jobb, ha papír. Ilyen például a fent már említett Jordan fogkefék újrapapírból készült csomagolása, melyet a szelektív gyűjtőbe helyezhetünk használat után, vagy egyszerűen komposztálhatjuk is. 

Sosem szabad csak a nyelet nézni!

A fogkefék esetében, ha fenntarthatósági irányból közelítünk, legalább olyan fontos a sörte kérdése is. Sok versenyző épp ezen hasal el, hiszen hiába a megújuló anyagból előállított nyél, ha a sörte fosszilis alapú nejlonból készül. Épp ezért a vásárlás előtt azt is nézzük meg, hogy milyen anyagú a kefe feje! A legelterjedtebb az említett nejlon, viszont egyre több gyártó alkalmaz organikus alapú sörtéket. Ilyen a fent említett márka fogkeféjének a feje is, amelyet a ricinusnövény olajából, tehát megújuló forrásból állítottak elő.

Sajátítsuk el a megfelelő fogmosási technikákat!

A dentálhigiénikus szerint a fogaink egészségének egyik kulcsa a megfelelő fogmosási technika elsajátítása. Ezt jobb, ha minél előbb megtanítjuk gyermekkorban, de felnőttként is fontos elsajátítani, hiszen ahogy a bevezetőből kiderült, lehetünk akármennyire zöldek a használt termékeket illetően, ha végül fogorvoshoz kell fordulnunk, hiszen utóbbi beavatkozások környezeti lábnyoma tetemes lehet. Tehát kis túlzással állíthatjuk, hogy a megfelelő fogmosás, a környezetvédelem egyik formája lehet, persze főleg akkor, ha az eszközeink is az elérhető legfenntarthatóbb megoldást jelentik. 

A megfelelő technikák elsajátításában dentálhigiénés szakemberektől vagy fogorvosunktól kérjünk tanácsot!

Sosem késő megtanulni a helyes fogmosási technikákat!

Hol keressem a fenntartható fogkeféket?

Érdemes törekednünk arra, hogy a mindennapi rutinjainkat fenntarthatóbbá tegyük. Ennek része a szájápolás is, hiszen ideális esetben évente 3–4 fogkefét elhasználunk. Szerencsére esetünkben nem kell messzire menni a fenntartható megoldásokért, hiszen például a fent említett márka a két legnagyobb hazai drogérialánc üzleteiben kapható, ára megegyezik egy átlagos fogkeféével. Ráadásul a cserélhető fejes változattal, amely egy nyelet és 4 fejet tartalmaz (és így kb. egy évre elegendő) még olcsóbban is ki tudunk jönni, mintha 4 különböző fogkefét vásárolnánk. A gyerekekről se feledkezzünk meg, amikor fenntartható fogkefét keresünk! Kész szerencse, hogy a Jordan az újrahasznosított műanyag fogkeféjét az 5–10 éves korosztály számára is elkészítette, amelyet szintén megtalálunk a legnagyobb drogériahálózatok polcain.

search icon