Indítanád Veganuárral az új évet?
Indítanád Veganuárral az új évet?

Még ugyan a karácsonyt várjuk, de amint beköszönt, már is nyakunkon lesz 2021, melyet több brit híresség szerint érdemes egy húsmentes hónappal, a Veganuárral indítani.

Friends of the Earth és a Greenpeace nyílt levelét, számos híresség írta alá, többek között Sir Paul McCartney, Ricky Gervais, Lily Cole és Alan Cumming. A nyílt levélben a klímaváltozás csökkentése érdekében kérik az embereket arra, hogy mondjanak le a hús és egyéb állati termékek fogyasztásáról 2021 első hónapjában.

Nem csak a klímaváltozás mérséklése, hanem egy újabb járvány elkerülése is a tétje a nagyipari állattarás és fogyasztás mellőzésének.

A koronavírus, csak úgy mint a SARS, az ebola és a HIV az állatokról került az emberi szervezetbe mindezt azért, mert visszaéltünk a természeti környezettel és az ott élő állatokkal. A természet ezáltal egy nagyon kemény leckét tanított nekunk. Nagy bajba kerülünk, ha nem értjük meg, hogy mennyire mélyen kötődünk a természethez, és amit eszünk, az mennyire befolyásolja a természetet. Ezért került előtérbe a veganizmus vagy a vegetarianizmus környezetvédelmi aspektusa.

mondta az Observer magazinnak Chris Packham, környezetvédelmi aktivista.

A globális húsértékesítés 2019-ben kezdett csökkenni, miután az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az 1961-es évi 71 millió tonnáról 2018-ra 340 millió tonnára emelkedett. A lezárás azonban a húsfogyasztás újbóli fellendülését okozta.

Már korábban is több híresség és szakértő emelte ki a táplálkozás klímaváltozásban betöltött szerepét, többek között a legendás David Attenborough. A Veganuary szervezői azt remélik, hogy 500 000 embert győzhetnek meg a veganizmus kipróbálására januárban, ami 150000-rel lenne több, mint tavaly. Ennek segítésére honlapjukon rengeteg táplálkozástudomány információt és elképesztően finom vegán ételek receptjét osztják meg azokkal, akik adnak egy esélyt maguknak és a Földnek.

Te csatlakoznál?

(Guardian)

(fotó: MANA!)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon