Innovatív farmokkal védenék meg a sült krumplit a klímaváltozástól
Innovatív farmokkal védenék meg a sült krumplit a klímaváltozástól

A kanadai Florenceville-ben található farm a McCain család tulajdona, egy 65 éves fagyasztott élelmiszeripari vállalkozás örökösei, amely ma a világ legnagyobb fagyasztott burgonyatermék-gyártója, és a legnagyobb étteremóriásoknak szállít. De ahogy az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazatban egyre többen, úgy a farm vezetői is aggódnak amiatt, hogy a világ időjárásának változása mit jelent az üzletükre és a bolygó jövőjére nézve.

A New Brunswick-i jövő farmja egyike annak a laboratóriumsorozatnak, amelyet a vállalat világszerte tervez kiépíteni, miközben teszteli, hogy milyen gyakorlatok a legalkalmasabbak a burgonya megmentésére.

Többé nem tudunk a múltból következtetni arra, mi fog történni a jövőben a vállalkozásunkkal

– mondja Max Koeune, a McCain vezérigazgatója és elnöke.

A népesség növekedésével és a hőmérséklet emelkedésével a mezőgazdaságban a fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulás elengedhetetlen. Az élelmiszerrendszer környezetre gyakorolt hatásáról szóló, a Nature folyóiratban 2018-ban megjelent elemzés szerint, ha a jelenleg használt rendszerek nem változnak, az élelmiszerrendszer környezeti hatásai 2050-re 50-90%-kal növekedhetnek, elérve azt a szintet, amely meghaladja az emberiség számára biztonságos határokat.

A Dalhousie Egyetem doktoranduszaiból álló csapat egy olyan permetezőgépen dolgozik, amely mesterséges intelligenciát használ a termést károsító bogarak és gyomok azonosítására. Ahelyett, hogy az egész szántóföldet permeteznék, a mintafelismerő rendszerek kiszúrják a nemkívánatos betolakodókat, és a fúvókákat célzottan rájuk irányítják. Mindössze 200 ezredmásodperc alatt azonosít egy bogarat és permetezi le.

Ezen felül az egyetem munkatársaival számos olyan kezdeményezéseket próbálnak ki, amelyek célja a talajművelés csökkentése, ami lehetővé teszi, hogy a talaj több szerves anyagot tartson meg. A burgonya betakarítása után takarónövényeket ültetnek a szántóföld védelmére. Tavaly a 28 különböző fajtát ültettek. Ez egy régi gyakorlat, amelynek során a növények tápanyagot biztosítanak a talaj számára, és védelmet nyújtanak a kártevők ellen. A köles például segít a fonálférgek elleni védekezésben.

Még csak a második év telt el, de a New Brunswick-i gazdaságban a hozamok máris emelkedni látszanak. A számítógépek növekvő teljesítménye és csökkenő költségei pedig azt jelentik, hogy a McCain-csapat által kipróbált technológia sok gazdálkodó számára elérhetővé válhat.

(forrás: theguardian.com)

search icon