Írország élen jár a hulladékcsökkentésben
Írország élen jár a hulladékcsökkentésben

Írországnak vezető szerepe van a hulladékcsökkentésben, tekintettel arra, hogy elsők között tiltotta be az egyszer használatos bevásárlószatyrokat, illetve folyamatosan új utakat keres a hulladékmentesség felé. Az ír kormány körforgásos gazdaságra vonatkozó hulladékgazdálkodási cselekvési terve merész ambíciókat vázol fel egy fenntarthatóbb hulladékgazdálkodási modell ösztönzésére.

Írország hulladékpolitikája ambiciózus ütemtervet vázol fel a 2025-ig tartó időszakra. A terv holisztikusan szemléli az erőforrásokat, miközben egy olyan fenntarthatóbb körforgásos hulladékgazdálkodási modellt szorgalmaz, amely maximalizálja az anyagok értékét a termék teljes életciklusa során, és az éghajlati intézkedéseket helyezi a nemzeti erőforrás-gazdálkodási politika középpontjába.

Michael Quille, az EY Ireland stratégiai és tranzakciós társigazgatója úgy véli, hogy Írországnak valódi lehetősége van arra, hogy az EU-ban és nemzetközi szinten is vezető szerepet töltsön be azáltal, hogy erős körforgásos szellemiséget ágyaz be a társadalomba és a gazdaságba.

Az elmúlt évtizedek során az ország jelentős előrelépést tett a fenntartható hulladékgazdálkodási gyakorlatok fejlesztésében. Áttértünk a hulladéklerakókba történő szállításról, mint elsődleges hulladékkezelési lehetőségről, és elkezdtünk az újrahasznosításra és az érték kitermelésére összpontosítani a termék teljes életciklusa során.

-mondta Quille.

Egyre nagyobb az egyetértés az iparági vezetők és a politikai döntéshozók között a körforgásos gazdaság üzleti modelljében rejlő gazdasági lehetőségeket illetően. Sok vállalat azonban még mindig küzd a körkörös gondolkodás beépítésével a vállalati stratégiába és napi működési modelljébe a megértés, és a technikai képességek hiánya miatt.

Fenntarthatóság és társadalmi hatás

A több mint 165 éve Corkban működő Heineken Ireland régóta elkötelezett a fenntarthatóság mellett, és 2010 óta mindenki számára láthatóan teszi közzé az eredményeit.

A díjnyertes Brewing a Better World stratégiájuk által a sörgyár célja, hogy 2030-ra emelje a lécet számos fenntarthatósági kezdeményezésen keresztül, amelyek a környezeti kibocsátások, a mértékletesség és a társadalmi hatások körébe tartoznak.

A folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően a sörfőzde 96%-ban önellátó szén-dioxid terén, és a teljes termelés mellett több, mint 2000 tonna CO2-t vonnak vissza az erjesztési folyamatból, hogy azt a sörfőzésben újra felhasználják.

„A szén-dioxid-újrafelhasználási projekt csak egy eleme a Heineken Ireland széles körű elkötelezettségének a fenntarthatóság iránt, mind Írországban, mind globálisan” – mondja Barbara Anne Richardson, a cég fenntarthatóságért és közügyekért felelős menedzsere. „A Heineken Ireland az első globális sörgyár, amely 2040-re vállalta a szén-dioxid-semlegességet a teljes értékesítési láncban.”

Az embereknek központi szerepe van a pozitív változásokban

2021 júniusában a Heineken Ireland elindította a Fresh Beginnings nevű, 10 millió eurós ösztönző programot, amely a cég 165 éves története során a legnagyobb összeg a vendéglátó szektor újranyitásának támogatására. A „Bar-Staff Thank-you” program 5000 vendéglátó személyzetet ért el Írország-szerte, és a Heineken Ireland mind a 335 alkalmazottja fejenként 250 eurót kapott, amelyet Írország különböző helyszínein költhettek el, hogy vendégül láthassák barátiakat vagy családjukat.

Fenntartható tudatosságának másik aspektusaként a vállalat elkötelezett a helyi beszállítók iránt, árpájának 100%-a ír gazdáktól származik. Összesen több mint 300 ír beszállítóval dolgozik együtt, éves szinten 54 millió eurót hozva az ír gazdaságnak.

A Heineken Ireland egyike volt azoknak a korai kezdeményezéseknek, akik felülvizsgálták az italpolcon lévő csomagolást, és a „csökkentés” elvét alkalmazva mindenekelőtt az elmúlt években több mint négymillió műanyagdarabot távolítottunk el fogyasztói csomagolásainkból, ami azt jelenti, hogy egyik termékünk sem tartalmaz olyan zsugorfóliát vagy műanyag sörösdoboz-összefogót amelyek általában megtalálhatók az ágazatban

– tette hozzá Ms Richardson.

„Emellett eltávolítottuk az összes PET-palackot a teljes termékportfóliónkból, és teljes mértékben támogatjuk az új ír betét-visszatérítési rendszert, és büszkék vagyunk rá, hogy a DRSI, az üzemeltető társaság alapító testületében szerepelünk. Ez a kezdeményezés része a kormány válaszának az EU újrahasznosítási céljainak teljesítésére, és lehetőséget ad egy valódi körforgásos gazdaság létrehozására az írországi italipar számára.”

Barbara Anne Richardson azt is kiemelte, hogy a sörfőzde folyamatosan élen jár a felelős fogyasztás mérséklésében és az alacsony/nem alkoholtartalmú lehetőségekben, hogy segítsenek a fogyasztók számára alkoholmentes és alacsony alkoholtartalmú lehetőségeket biztosítani.

(Forrás: irishexaminer.com)

search icon