Írországban büntetőadót vetnek ki az elviteles poharakra
Írországban büntetőadót vetnek ki az elviteles poharakra

Hamarosan 20 eurocentet kell fizetni minden elviteles, eldobható kávéspohár után. Az ír környezetvédelmi minisztérium ezzel igyekszik megszüntetni az eldobható poharak használatát, melyekből az országban naponta félmillió fogy.

A World Coffee Portal számolt be arról, hogy az ír kormány jóváhagyta a törvényjavaslatot, mely szerint 20 centet kell majd fizetni az egyszer használatos kávéspoharak után. Ezzel a szigetország kormánya az elsők között van a világon, mely elindult az eldobható poharak kivezetésének az útján.

A törvényjavaslat célja az, hogy véget vessünk annak a pazarló életmódnak, ahogyan az értékes erőforrásokkal jelenleg bánunk.

–mondta Ossian Smyt körforgásos gazdaságért felelős államtitkár

A probléma súlyára és annak globális jelentőségére is tudunk következtetni abból a megdöbbentő adatból, miszerint Írország üvegházhatású gázkibocsátásának 45%-a az egyszer használatos termékekhez kapcsolódó anyagok előállításából származik.

A következő ország, ahol hasonló intézkedéssel sújtják majd az eldobható poharakat, Dél-Korea lesz. Az ázsiai országban 2022 júniusától vezetnek be betétdíjat használatukra. A rendelkezés első körben csak a 100 vagy annál több üzlettel rendelkező vendéglátóipari vállalkozásokra vonatkozik majd.

A kezdeményezés egyébként a másik irányból is elindult már. Egyre több olyan kávéscég jelezte már, hogy a jövőben beszünteti majd az eldobható poharak használatát.

search icon