Japán újabb esélyt ad az atomerőműveknek

Japán újabb esélyt ad az atomerőműveknek
Japán újabb esélyt ad az atomerőműveknek

Japánban több leállított atomerőművet újraindítanak, és az újgenerációs reaktorok fejlesztését is napirendre tűzik, jelentette be a miniszterelnök.

A 2011-es földrengés és szökőár után az ország összes atomreaktorának működését felfüggesztették, bár az elmúlt évtizedben egy-két atomerőművet újra bekapcsoltak. A japán vezetők mindenesetre éveken át kitartottak amellett, hogy a földrengések kockázata miatt az országban nem terveznek hosszú távon az atomenergiával.

Ugyanakkor 11 évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után Japán ismét az atomenergia felé fordul, köszönhetően az orosz-ukrán háború miatt is emelkedő energiaáraknak. A szigetországnak különösen nagy szüksége lehet az atomenergiára, mivel villamosenergia-hálózata nincs összeköttetésben a szomszédos országokkal, és a hazai fosszilis erőműveinek termelését sem tudja növelni.

A kormány ezért a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítását is vizsgálja. A jelenlegi szabályozás szerint Japánban az atomerőműveket egy előre meghatározott időszak (ez általában 60 év) letelte után leállítják.

(Forrás: qubit.hu Kép: pexels.com – illusztráció, nem Japánban készült)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon