Jól halad a magyar klíma- és természetvédelmi akcióterv
Jól halad a magyar klíma- és természetvédelmi akcióterv

Jól halad a januárban meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, a kormány kiemelt feladatként kezeli a hulladékképződés és az illegális lerakás visszaszorítását – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tisztítsuk meg az országot! programról, az illegális hulladék felszámolásáról tartott sajtótájékoztatón Csömör határában.

A miniszter az alábbi fejleményekre emlékeztetett:

  • a parlament elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását
  • a zöldbusz-programban az elektromos buszok beszerzését 2030-ig 36 milliárd forinttal támogatja a kormány,
  • elindult a fásítási program,
  • telepítik a napelemeket,
  • folyamatos az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása.

Ezek mellett elmondta, a Tisztítsuk meg az országot! program első szakaszában partnerek segítségével beazonosították az illegális hulladéklerakás helyszíneit, mennyiségét. A z elmúlt két hónapban a Magyar Közút, a MÁV és az állami erdészetek, nemzeti parkok az általuk feltérképezett mintegy 1200 helyszínen több mint 70 ezer köbméter hulladékot találtak.

A Tisztítsuk meg az országot! program újabb szakaszában a Hulladék Radar applikáción beérkező lakossági bejelentések alapján számolják fel az illegálisan lerakott hulladékot.

Az újabb illegális hulladéklerakatokkal szemben is fellép a kormány: segíti a lakosságot, hogy legálisan el tudja vinni valahová a nála keletkező hulladékot, illetve súlyosan büntetendő bűncselekménynek minősítenék az illegális hulladéklerakást.

Palkovics szerint az illegálisan kihelyezett hulladékok felszámolása több éves folyamat, melyre ebben az évben kormány 13 milliárd forintot biztosított. Rendkívül fontos, hogy a lakosság is érdekelt legyen a folyamatban, támogassa az illegális hulladékok felszámolását, és segítse az újratermelődés megakadályozását 

(kormany.hu)

search icon