Kaliforniában 1000 dollárt kaphat, akinek nincs autója
Kaliforniában 1000 dollárt kaphat, akinek nincs autója

Azt már a filmekből megtanultuk, hogy Amerikában (szinte) mindenkinek van autója, anélkül (szinte) lehetetlen boldogulni az autókra tervezett országban. Kaliforniában viszont úgy látják, hogy az éghajlatvédelmi célok elérése érdekében csökkenteni kellene az autók számát. Ehhez most egy friss törvényjavaslat is közelebb viheti az állam lakóit.

A javaslat értelmében – melyet várhatóan Gavin Newsom kormányzó alá is ír majd – azok az alacsonyabb jövedelmű lakosok, akik nem rendelkeznek saját gépjárművel, 1000 dollár adó-visszatérítésben részesülnek. A polgárok ráadásul akkor is igényelhetik a teljes összeget, ha az adófizetési kötelezettségük nem éri el az 1000 dollárt.

Az intézkedéstől azt remélik, hogy az alacsonyabb jövedelmű háztartások a többletforrás segítségével autóvásárlás helyett inkább a tömegközlekedést veszik majd igénybe. Los Angelesben például majdnem az egész éves bérlet kijön ennyi pénzből.

Mivel az éghajlatváltozás hatásai államunkban mindenütt érezhetőek, itt az ideje, hogy agresszívebben elkötelezzük magunkat a fenntartható közlekedési módok bevezetése mellett.

– mondta Anthony J. Portantino, a törvényjavaslat előterjesztője

Ahogy a Washington Post írja, az Egyesült Államok valószínűleg nem fogja elérni az éghajlatvédelmi céljait a személygépkocsi-tulajdonlás és a vezetés jelentős csökkentése nélkül. Az autóközpontú várostervezés és a külvárosi terjeszkedés kombinációjának köszönhetően az amerikaiak évente összesen 3 billió (milliószor millió) mérföldet tesznek meg. Az RMI energetikai agytröszt szerint az Egyesült Államoknak 2030-ig 20%-kal kell csökkentenie a gépjárművek által megtett kilométereket ahhoz, hogy a felmelegedést 2,7 Fahrenheit-fok (1,5 Celsius-fok) alatt tartsa – még úgy is, hogy közben egyre nagyobb teret nyernek az elektromos autók.

search icon