Karbonsemleges lemezt készített egy lengyel zenész – a világon elsőként
Karbonsemleges lemezt készített egy lengyel zenész – a világon elsőként

A Wojtek néven alkotó Wojciech Szczepanik lengyel zenész új, Atmosphere című albuma vegyíti egymással a klasszikus muzsikát és a modern club zenét. A lemez kuriózuma, hogy elsődleges szempont volt készítése során a karbonsemlegesség.

Mind a londoni Baltic Studio, mind a zenész saját berlini stúdiója 100%-ban megújuló energiával működik, a zenei utómunkák kibocsátását pedig karbon-ellentételezéssel fedezte. Bár Wojtek repülővel is közlekedett az album készítése során, egy új kezdeményezés segítségével az itt keletkező karbonlábnyomát is lenullázta.

A Fly Green Fund segítségével kiszámítható a repülés során felhasznált üzemanyag, amelyet fenntartható üzemanyag vásárlásával lehet kiegyenlíteni. Ezután valaki más már bioüzemanyaggal fog repülni fosszilis helyett.

a videóklip 100%-ban újrafelhasznált felvételekből lett összeállítva, így egyedül a vágás során elhasznált elektromos áramot kellett kizöldíteni.

Wojtek a reptéri transzfer kibocsátását is kizöldítette az AtmosFair nevű civil szervezetnek adakozva, a városokban pedig, ha csak tehette, kerékpárra váltott.

Wojtek honlapján látványos infografikák mutatják be, hogy a projekt során mekkora kibocsátás keletkezett, és ezt hogyan ellensúlyozta. Itt arra is buzdít, hogy mobil eszközökről hallgassuk zenéjét, mert ez további kibocsátáscsökkentést jelent. Pont ezért, a lemez fizikai formában nem is jelenik meg.

Forrás: notesfrompoland.com

search icon